- يكشنبه ۳۰ شهریور ۹۳
طبرستان([1]) در جنوب و جنوب شرقى دریاى خزر قرار دارد و سرزمینى سرسبز، آباد و داراى مانع طبیعى مى باشد از شهرها و دهکده هاى معروف آن، سارى، مامطیر، تُرجى، ناتل، چالوس، رویان، کلار و آمل را مى توان نام برد. شهر بزرگ آمل، مقرّ حکومت سلاطین طبرستان بوده است.([2])
مقدسى، طبرستان را داراى کوه هاى بسیار و باران فراوان وصف کرده و آمل را مرکز شهرهاى چالوس، مامطیر، تُرنجَه، سارى و تَمیشه و... دانسته است.([3])
قزوینى نیز یادآور شده که طبرستان، مُلکى است معروف که زمینش جنگل و آب بسیار دارد و به فارسى آن را «مازندران» مى خوانند و میان رى، دامغان و دریاى خزر قرار گرفته است.([4])
هم چنین ابن فقیه درباره طبرستان مى گوید که آمل، مرکز طبرستان، جایگاه فرمان روایان است و از قول بلاذرى مى نویسد که طبرستان به هشت ناحیه تقسیم مى شود.([5])
دمشقى، طبرستان را سرزمینى پر از دژ دانسته که به سبب نیرومندى و قدرت مردانش به این نام خوانده شده است. به گفته وى، آمل، بزرگ ترین شهر طبرستان است و از دیگر شهرهاى آن، ناتل، کلار، رویان، سارى و چالوس را مى توان نام برد.([6])
محدوده جغرافیایى طبرستان، از مشرق به ولایت خراسان و گرگان، از مغرب به دیار گیلان و عراق عجم، از شمال به دریاى خزر، و از جنوب به ناحیه رى و قومس ختم مى شود.([7])
شایان ذکر است که وسعت جغرافیایى طبرستان، بر اثر تحوّلات سیاسى در منطقه، گه گاه تغییر یافته است.
[1]. طبرستان، نام سابق مازندران است و قسمتى از ایالت قدیمى «فرشواذگر» به حساب مى آمده که شامل آذربایجان، طبرستان، گیلان، دیلم، رى، قومس، و گرگان بوده است (ر.ک: تاریخ طبرستان: 56).
[2]. حدودالعالم من المشرق الى المغرب: 144 ـ 145
[3]. احسن التقاسیم فى معرفه الاقالیم 2: 519.
[4]. آثار البلاد و اخبار العباد: 473.
[5]. مختصر کتاب البلدان: 302 ـ 303.
[6]. نخبة الدهر فى عجائب البرّ و البحر: 382.
[7]. بستان السیاحة: 382.
- ۱۳۷۵
- ادامه مطلب