- چهارشنبه ۲۶ شهریور ۹۳
بقعة این امامزاده در میان روستای علی آباد بزرگ (سادات بزرگ) و علی آباد کوچک (سادات کوچک) از توابع بخش زرّین آبادِ شهرستان دهلران قرار دارد و در میان مردم منطقه و استان ایلام از شهرت بسزایی برخوردار است. این امامزاده به سیّد مجنون شهرت دارد و علّت آن این است که افراد مجنون را به قصد زیارت و شفاء شبهای جمعه در مرقد مطهرش دخیل میبندند و اکثر قریب به اتفاق شفا مییابند.
ساختمان قدیمی بقعه که دارای ایوان، گلدسته، رواق و گنبدِ عرقچینیِ ساقه بلند بود، به مرور زمان و عدم رسیدگی در نیمة دوم سال 1366 به منظور بازسازی کلی، تخریب و به شکل مربع ساخته شد. بقعة سیّد ناصرالدّین به سه دوره تقسیم میشود. دورة اوّل در عهد شاه صفی صفوی در بین سالهای 1038 ـ 1052 هـ. ق است که به صورت یک چهارطاقی ساخته شده بود. دورة دوم متعلّق به دوران قاجاریّه است که به والیگری حسینقلی خان فیلی ابوقداره، والی لرستان و پشتکوه طی حکمی خطاب به نقباء و سادات موسوی دستور ساخت آن را به سال 1293 هـ. ش داد. دورة سوم مربوط به تخریب بنای باشکوه قبلی به تاریخ 20/7/1366 است که توسط معمار علی خوشی جان به سرپرست ادارة اوقاف ساخته شد که دارای ورودی،
هشتی رواق، چهار شبستان، گنبد کلاه خودی و دو گلدسته است. در تاریخ 13/12/1383 ضریحی از جنس آب طلا و نقره که ساخت هنرمندان اصفهان بود، بر روی مرقدِ امامزاده نصب شد.
سیّد ناصرالدّین از سادات جلیل القدر موسوی است که در لشکرکشی شاه اسماعیل صفوی به عراق عرب، خوزستان و لرستان در سال 914 هـ. ق در پشتکوه لرستان به شهادت رسیده است. از او کرامات و خوارق العادات زیادی نقل میکنند. نسب شریفش با 16 واسطه به امام هفتم ( منتهی میشود که از قرار ذیل است: سیّد ناصرالدّین بن سلطان سیّد محسن ] متوفّای 905 هـ. ق و حاکم بلامنازع سراسر جزایر، خوزستان، بصره، بغداد و بندرهای خلیج فارس و کرمانشاهان، مرقد او در حمیدیه (العله) خوزستان دارای گنبد و بارگاه است [ابن سلطان سیّد محمد مشعشع ] متوفّای 870 هـ. ق [ابن سیّد هبة الله بن ابیمحمد حسن الجبیلی البصری بن سیّد علم الدّین المرتضی النسّابه ] متوفّای 719 هـ. ق [ابن نسابة الکبیر سیّد شمس الدین ابیعلی فخار الثانی ] متوفّای 630 هـ. ق [ابن سیّد ابیجعفر معد ] متوفّای 590 هـ. ق[ابن سیّد ابی علی شمس الدین فخار الاول ابن ابیالبرکات احمد بن ابیالقاسم محمد بن ابیالغنائم محمد بن حسین الشیتی بن محمّد
القشیر الحائری بن ابراهیم الضریر الکوفی بن محمد العابد بن امام موسی کاظم .
از سیّد ناصرالدّین یک پسر به نام سیّد طاهر و یک دختر بنام سیّد مدیحه به یادگار ماند که مدیحه به عقد ازدواج پسرعموی خود سیّد حمزه بن سیّد حسن درآمد و سیّد طاهر نیز با دختر عموی خود مائده فرزند سیّد حسن ازدواج کرد و ثمرة آن سه پسر به نامهای؛ فاخر، ثائر و محسن بود. نسل زیادی از سیّد ناصرالدّین باقی مانده که اکثر سادات موسوی، رجبی، علوی، میری، رحیمی ساکن در ایلام، زرین آباد، دهلران، مهران، خوزستان و عراق از دین شاخه سار هستند.
سید امین موسوی رجبی مشعشعی بن سیّد ابراهیم بن سیّد محمد ملقب به پاپا ابن سیّد محمدعلی ابن سیّد صفر بن سیّد رجب بن سیّد یعقوب بن سیّد اسماعیل بن سیّد حیدر بن سیّد زین المناف بن سیّد طالب بن سیّد داوود بن سیّد محسن بن سیّد طاهر بن امامزاده سیّد ناصرالدین، که از علمای انساب معاصر ساکن ایلام است و در انساب خاندان خود تسلّط کافی دارد، اشعاری در مدح سیّد ناصرالدّین به همراه نسب نامة آن بزرگوار در یک قطعه سنگ گرانیت سبز به ابعاد 50×105 سانتیمتر تهیه و طراحی نموده که توسّط ولی الله پاک سرشت و حسن پالیزیان به ترتیب خطّاطی و کندهکاری شده و در یکی از ستونهای داخلی حرم مطهر نصب شده که مطلع آن چنین است.
ناصــر جنّــی تــوئی ای سیّد والا تبار
ناصرالدینت لقب ای حامی دین حق شعار
نــوة پـاک مشعشع سیّد مجنــــون وار
زادة سلــطانِ محسن، حـاکـــم با اقتدار
- ۸۷۱۰
- ادامه مطلب