- سه شنبه ۳۱ تیر ۹۳
از دیگر اماکنى که مورد توجّه اهالى نهاوند است و گروهى از روستائیان به زیارت آن مى روند، زیارتگاه چهل تن یا چهل نابالغان مى باشد که در قلّه یکى از متفرعات گرو قرار دارد و کوه مزبور نام خود را از آن گرفته است.
از اینکه این چهل تن چه کسانى بوده اند و چرا به آنها چهل نابالغان مى گویند دانستنى هاى ما از حدود حدس و گمان فراتر نمى رود، بعضى را عقده بر این است که آنها از فرزندان امام موسى کاظم(علیه السلام) بوده اند که از مظالم خاندان عباسى به ایران آمده و در آنجا شهید شده اند. اگر چه این دیدگاه درباره اکثر زیارتگاه هاى ایران گفته مى شود و بیشتر آنان تنها بر اساس مسموعات و نقل قول هاى سینه به سینه است که اصالتى ندارد و منابع تاریخى و انساب بسیارى از آنان را رد مى کند. جالب اینکه عده اى از اهالى به ویژه بانوان همانطور که بنام ائمه (علیهم السلام) سوگند مى خورند بنام «چهل تن» نیز قسم مى خورند.
آقاى ماشاءالله سمیع که از مردان فاضل و مطلع نهاوند مى باشند عقیده دارد که احتمالا این عده از شاهزادگان ساسانى بوده اند که در زمان حمله اعراب به آنجا پناه برده و کشته شده اند. هر سال در اوایل مرداد ماه که هوا مساعد است، عده اى از جوانان شهر با تجهیزات کامل براى زیارت و تفریح به قله گرو صعود مى کنند. رحمان سیف مى گفت: وقتى ناصرالدّین شاه قاجار به نهاوند آمد دستور داد که قبرها را تعمیر کنند. ولى چون بردن مصالح مشکل بوده به پشت هر بُز دو آجر مى بستند و بدینوسیله تعدادى آجر به قله حمل شد و قبرها تعمیر گشتند.
ولى امروزه اثر براى قبور دیده نمى شود. محمود میرزا هم بدون سندى چهل تن را از اولاد امامان(علیهم السلام)مى داند.([1])
متأسّفانه تاکنون از هویت خفتگان احتمالى در این مکان اطّلاعى حاصل نشد
- ۲۰۰۱
- ادامه مطلب