- شنبه ۲۲ شهریور ۹۳
بقعة این امامزاده، بعد از روستاى جلیلآباد و نزدیک روستاى متروک مسکینآباد، و در 5/2 کیلومتری جنوب گازُرسنگ و سه کیلومتری شرق چگینی و در 18 کیلومتری شهر نظرآباد و 5/3 کیلومتری جنوب آبیک واقع شده است.
بقعة امامزاده در محوّطه وسیعى قرار گرفته که سه جانب آن را دیوار کاهگلى فرا گرفته است. در قسمت شمالى محوّطه، در هر طرف شش غرفه ساخته شده و در پشت هریک از غرفههاى مزبور اتاقى قرار دارد که در حال حاضر (به هنگام بازدید) سقف اکثر آنها فرو ریخته است. بناى امامزاده از نظر طرح کلّى، به صورت مکعّب مستطیل مىباشد که از دو قسمت ایوان و بقعه اصلى تشکیل شده است. بقعة امامزاده، چهارضلعى و به ابعاد هر ضلع 27/5 متر مىباشد که چهار گوشه داخلى آن در بالا به طرف داخل متمایل شده و چهار فیلپوش را به وجود آورده است. در وسط هر ضلع نیز یک طاقنما وجود دارد و حدّ فاصل هر طاقنما و فیلپوشها، یک آلتبندى به صورت پاباریک به وجود آمده و سپس گنبد عرقچینى، روى بنا قرار گرفته است. در حال حاضر، به علّت تعمیرات صورت گرفته، از تزیینات و چگونگى وضع قبلى داخل بقعه، نشانهاى دردست نیست.
ایوان مقابل بقعه با کاشىهاى هفت رنگ، تقریباً شبیه کاشىهاى اواخر زندیه و اوایل قاجار تزیین گردیده است. پوشش خارجى بقعه عبارت از یک ساقه استوانهاى به ارتفاع 60/3 متر و یک بخش شیروانى مخروطى شکل مىباشد. بخش ساقه کاشىکارى شده و بخش بالایى احتمالاً بعد از فرو ریختن گنبد اصلى ساخته شده است. کف ایوان و بقعه حدود یک متر از کف حیاط بالاتر مىباشد. مردم محل، ساختمان فعلى امامزاده را به فتحعلىشاه قاجار نسبت مىدهند.
گنبد بنا پشت ایوان جای دارد. بنایی چهار گوش است که در بالا به کمک سکنج هایی به چند ضلعی و سپس به دایره تبدیل شده و گنبد دو پوش بنا روی آن احداث شده است. پوشش خارجی گنبد به شیوه رک چند ضلعی روی ساقة بلند هفت متری زده شده است. هم اکنون نمای گنبد از خارج از جنس حلب سفید و ساقة آن آجری است و کاشی های مستطیل شکل فیروزه ای قسمت کمی از ساق گنبد را پوشانده است. وجود این کاشیها گویای این است که گُل گنبد با کاشی تزیین بوده و فعلاً ریخته است.
بنای امامزاده ابوالحسن با وجود تعمیرات زیاد، اما بسیار زیبا و شکیل است. سبک بنا شبیه بناهای دورة صفوی است ولی تزئینات و کاشی کاری آن از شیوة قاجاری پیروی میکند. به این ترتیب میتوان نتیجه گرفته که بنا در دوران صفوی احداث شده ولی در دورة قاجار مرمّت اصولی شده و یک ورودی به حیات نیز به آن الحاق شده است.
به اعتقاد اهالی، امامزاده ابوالحسن با امامزاده موسی مدفون در هیو و جعفر هشتگرد برادر بوده و از نوادگانِ امام سجّاد میباشد اما تاکنون به سلسله نسب شریف آنان دست یافته نشده است.
بنای امامزاده ابوالحسن به شمارة 383 و در تاریخ 25/2/1380 به ثبت آثار ملّی و تاریخی رسیده است.
- ۲۶۲۷
- ادامه مطلب