- دوشنبه ۲۴ شهریور ۹۳
بقعة این امامزاده در میان روستاى گرماب، در 38 کیلومترى غرب شهر نیشابور واقع شده و به «ابوالقاسم و ابو جعفر» مشهور است.
شالودة بنا از سنگ لاشه و ملاط گچ و خشت و گل ساخته شده و سپس با آجر مستحکم گشته و از یادگارهاى دورة صفویّه است. بقعه از خارج به صورت مربع و به ابعاد 10×10 متر است و در جنوب و شمال درى دارد اما درِ اصلى آن از جانب جنوب باز مىشود و در هر جهت دو صفه کوتاه با طاق هلالى دارد.
در وسط بقعه، صندوق منبّت کارى بسیار جالبى با کتیبههاى فراوان وجود داشت که متأسّفانه در گوشهاى از
زیر زمین انبار بقعه گذاشته شده و بجاى آن ضریح آهنى به ابعاد 80/1×3 و ارتفاع 20/2 متر و با رنگ زرد از مرقد محافظت مىکند.
ارتفاع دیوار بقعه حدود 6 متر است و چهار زاویة آن را با ایجاد چهار طاقنما با گوشواره به دایره تبدیل نموده
و در نتیجه گنبد عرقچینى بنا بر آن استوار ساختهاند.
این گنبد از خارج به صورت عرقچینى مطبّق است و بر روى آن یک سازة آهنى قرار دارد و به شکل کلاه خودى به ارتفاع 6 متر در آوردهاند:
تمام ازارة بقعه را با سنگ گرانیت پوشش داده و دیوارها را گچ اندود نمودهاند. در تابلویى که بر دیوار بقعه قرار دارد امامزاده ابو جعفر را ملقّب به ابوالقاسم و فرزند موسى مبرقع و فرزند امام رضا معرّفى نموده است. در زیارتنامه دیگرى که در غرب دیوار نصب شده، نام امامزاده را جعفر بن الرضا معرّفى شده است. سرانجام در زیارتنامة دیگرى که بخشى از آن از بین رفته و قدمت یکصد ساله دارد، نام امامزاده را شاهزاده ابوالقاسم بن امام رضا نوشته شده که اینک به همین نام شهرت دارد.
قبر حجة الاسلام و المسلمین شیخ عبدالرحیم زروندى متوفّاى 1375 هـ . ش در هیمن بقعه است. در شرق بنا نیز تعداد پنج حجره جهت خدّام و زوّار تعبیه شده و در طبقة زیرین که حدود دو متر و توسّط دوازده پلکان راه مىیابد، سه حجره و سرویسهاى بهداشتى قرار دارد. صندوق نفیس و پر کار بقعه، در گوشهاى از همین حجره قرار دارد. زمین زیارتگاه حدود پانصد مترمربع است که به صورت قبرستان از آن استفاده مىشود.
این بقعه در گذشته، منزلگاهى براى کاروانیانى بوده که به صورت پیاده از روستاهاى جنوبى و جنوب شرق نیشابور قصد زیارت شاهزاده حسین اصغر مدفون در بخش سرولایت نزدیک روستاى برزنون را داشتند، از این محل عبور مىکردند و در مسیر رفت و برگشت شبى را در جوار این امامزاده بسر مىبردند.
- ۱۸۴۲
- ادامه مطلب