- دوشنبه ۲۴ شهریور ۹۳
بقعة این امامزاده در انتهاى روستاى زیارت، در یک کیلومترى کلیدر و 90 کیلومترى شمال غربى شهر نیشابور با چشم انداز خوب واقع شده است.
بناى قبلى که از سنگ لاشه و خشت و گل بود. تخریب شد و بجاى آن بناى مربّع شکلى به ابعاد 20×20 متر ساخته شد. هستة مرکزى این بقعه که اتاق مرقد است، به ابعاد 8×8 است و ضخامت دیوار آن حدود دو متر مىباشد. چهار زاویه اتاق مرقد را با ایجاد چهار گوشواره به 8 ضلعى تبدیل نموده و در نتیجه گنبد بنا بر آن احداث نمودهاند. این گنبد از خارج به شکل کلاه خودى و بر ساقهاى 8 ضلعى به ارتفاع دو متر قرار دارد. شکل گنبد نیز از داخل به صورت چترى به قطر 8 و ارتفاع 6 متر و از خارج به ارتفاع 8 متر مىباشد. تمام کف و تا دو متری از دیوار بقعه را با سنگ مرمر آراستهاند و الباقى بنا گچ اندود مىباشد. در ساقة گنبد چهار پنجره جهت نورگیرى و تهویه هوا احداث شده و دو پنجره در غرب و شرق بقعه دارد.
در وسط بقعه، ضریح آهنى مشبکى به ابعاد 3×2 متر قرار دارد. در غرب بقعه شبستان بزرگى به ابعاد 12×10 متر تعبیه شده و در شرق آن راه پلّهاى به بالاى بام بقعه راه مىیابد. درى از این جانب به صحن جنوبى و درى به داخل دارد. در شرق بقعه به قرینه شبستان جنوبى، شبستانى تعبیه شده است. در جنوب شرق بقعه زیرا سرایى در دو طبقعه در حال احداث مىباشد. در جنوب شرقى بقعه سرویسهاى بهداشتى قرار دارد زمین زیارتگاه 1500 متر مربع است. در ابتداى مدخل بقعه، اتاق خادم تعبیه شده است. به اعتقاد اهالى، امامزاده یحیى فرزند حضرت زید شهید و نوادة امام
سجاد است. بر این اساس دو شعر در مدح امامزاده بر تابلویى در دیوار بقعه نصب است که به شرح ذیل مىباشد.
این بارگاه مجلّل که نیکو منوّر است
بارگاه امـامــزاده یحیـى کلیدر است
باب الحوائج است به مانند باب خویش
مشکلگشـا براى خلق خداوند اکبر است
باشد مقام و مـرتبهاش نزد حق فزون
دارالشـفا به کشور ایران سراسر است
رو در حــریم او بنمــا با صفاى دل
خـاک درش براى همه مشک عنبر است
با ســوز و دل اگر بخواهى شفاى او
راه نجـات براى تو فرداى محشراست
آید براى راهنماى دین او به ارغـوان
چـون رهنما جد بزرگش پیمبر اسـت
خــواهى که روز قیامت شـوى رها
در راه او بکوش که جهانت مسخر است
راه بنــى پیشه کـــن در راه اولیـا
هـرکس چنین کند چه فروزنده اختر است
هــر نیک و بد که کنى در این جهان
جنات و نار هردو فروزنده اختر است
شــاه و گــدا همـه محتاج لطف او
رحمانیم یکى ز غـــلامان آن دست
شرح حال امامزاده یحیی بن زید و نیز شخص مدفون در این بقعه به تفصیل در کتاب دیگر ما، به نام «قیام یحیی بن زید » گفته شد به آنجا رجوع گردد.
بنای قبلی کیلدر به شمارة 2378 و در تاریخ 23/5/1378 به ثبت آثار ملّی و تاریخی رسیده بود.
- ۱۸۷۱
- ادامه مطلب