- سه شنبه ۲۵ شهریور ۹۳
این بقعه در شمال شرق روستاى مرادآباد از دهستان مشهد میقان و در 13 کیلومترى شمال شهر اراک واقع شده است.
ساختمان بقعه، یک بناى آرامگاهى دوازده ضلعى از خارج و داخل است و یک طاقنماى بلند در ورودى طرّاحى شده است. طرح بیرونى بنا به شکل کثیرالاضلاع منتظم و برج مانند است که بر هر ضلع آن طاقنمایى تعبیه شده و بر فراز آنها گنبدى از نوع دوپوش آجرى و شبیه به تخم مرغی وجود دارد. این گنبد از داخل با چهار تیرچوبى مهار شده و رگههاى آجرچینى آن قابل مشاهده است.
زمینة طاقنماها با خط بنایى به شیوة گرهچینى با آجر تزیین یافته و در دیوارهاى جانبى داخل بنا با نقش اللَّه و سایر نقش اندازىهاى هندسى پوشش یافته و یک نورگیر مشبک آجرى در بالاى گنبد دارد.
داخل بنا دو سنگ قبر به خط کوفى بر روى سکّویى نصب شده است. این سکو به شکل مکعّب مستطیل و با آجرهاى خشتى و معمولى ساخته شده است. دو سنگ قبر روى مزار به صورت باریک و بلند کشیده است که با سه ردیف موازى، نقوش و خطوط کوفى دارد که متعلّق به اوایل دورة اسلامى است.
معروف است شاپور ذوالاکتاف ساسانى براى جنگ از این ناحیه مىگذرد و از پیرمردى که در اینجا زندگى مىکرد، درباره نبرد و پیروزى سؤال مىکند. پیرمرد مىگوید در این جنگ تو پیروز مىشوى. شاپور پس از بازگشت پیروزمندانه خود به سراغ پیرمرد مىآید، اما او مرده بود. شاپور دستور مىدهد براى او بقعهاى بسازند. آن بنا در طول زمان از بین رفت و در دوره سلجوقى مجدّداً بقعهاى بر مزار پیرمرد بنا کردند.
بقعة پیرمراد به شمارة 1568 و در تاریخ 11/11/1356 به ثبت آثار ملّى و تاریخى رسیده است.
- ۲۰۸۱
- ادامه مطلب