- سه شنبه ۲۵ شهریور ۹۳
بقعة این امامزادگان در روستاى مشهد الکوبه از دهستان مشهد میقان و در 35 کیلومترى شمال غرب شهر اراک واقع شده و به «شاهزاده جعفر و شاهزاده ابراهیم» مشهور است.
ساختمان بقعه با توجّه به کتیبة موجود بر روى صندوق چوبى، مربوط به اوایل قرن دوازدهم هجرى مىباشد.
اما با توجّه به پلان آن به نظر قدیمىتر از این تاریخ مىآید. هسته مرکزى بنا، اتاقى به ابعاد 70/5×80/5 و ارتفاع حدود 7 متر است که داراى دو درِ شرقى و جنوبى به محوّطه سالن جدید است. قطر دیوارهاى بقعه 5/1 متر و کاملاً از خشت و گل ساخته شده و نماى خارجى آن با آجرهاى پخته مربّعى شکل تزیین شده است.
در چهار گوشة اصلى بقعه، نیم طاقى بالا آمده و تقریباً بنا را از خارج به چند ضلعى درآورده تا زمینة احداث گنبد را فراهم سازد. بر فراز بقعه، گنبد دوازده ترکِ رُک قرار دارد که ارتفاع آن از پشت بام 20/3 متر است. این گنبد به صورت دوپوش مخروطى است و کاشىهاى فیروزهاى و سفید رنگ آن دچار آسیبهاى جدى شده و قسمت زیادى از کاشىها از بین رفته است. نقوش هندسى قهوهاى و زیتونى رنگ در زیر گنبد و نیز آجرکارى ازاره حرم، تزئینات داخل بقعه را تشکیل مىدهد.
در وسط بقعه، مرقدى به ابعاد 6/2×20/1 و ارتفاع 60/1 متر قرار دارد که روى آن با کاشى فیروزهاى لعابدار پوشیده شده است و فاقد سنگ نوشته مىباشد. صندوق چوبى مستطیل شکل که احتمالاً از چوب گردوست و بسیار هنرمندانه طرّاحى، حکاکى و خراطى شده و با قطعات بسیار کوچک چوب به صورت مشبک اشکال هندسى ساخته شده، از مرقد محافظت مىکند. در قسمت دور تا دور بالاى ضریح، قابهاى چوبى نقش بسته به طورى که اطراف ضریح را پوشانده و بخشى از آیات سوره مبارکه انعام به خط نستعلیق به صورت برجسته خراطى شده است. در ساخت این ضریح، استاد عبدالمجید حسینى همکارى داشته و نام او در پایان کار در قسمت شرقى پس از تاریخ ساخت که 20 ربیع الثانى 1123 هـ . ق ذکر شده، آمده است و در انتها شعرى بدین مضمون حکاکى شده که از قرار ذیل است:
الهــى به حـــق ولى و نبى نظر کن به حال محمّدعلـى
نظـر کن به احوال حاجى نظر که شد با من این بناى جلى
بر دور صندوق، ضریح آلومینیومى در سال 1379 هـ . ش نصب شده است. در پیرامون بقعه در سالیان اخیر از سوى اوقاف، شبستان و رواق احداث شده و توسعهاى به بقعه داده شده است.
به اعتقاد اهالى، در این بقعه سه مرد و یک زن به اساس؛ شاهزاده جعفر، با کنیه ابوحمزه و لقب عمران، شاهزاده ابراهیم، با کنیه ابوعبداللَّه و لقب علاءالدّین، شاهزاده عبدالصالح با کنیه ابوطالب و لقب عمادالدّین و بىبى صفیّه خاتون از نوادگانِ حضرت امام موسى کاظم مدفوناند. چنین مشهور است که این بزرگواران پس از نبرد ساروق متفرق شده و به این منطقه پناه آوردهاند. متأسّفانه تاکنون از سلسله نسب شریف آنان در اسناد موجود مطلبى یافت نشده است.
بقعة امامزادگانِ مشهد الکوبه به شمارة 27875 و در تاریخ 01/09/1388 به ثبت آثار ملّى و تاریخى رسیده است.
- ۱۸۷۸
- ادامه مطلب