- يكشنبه ۱۱ خرداد ۹۳
در هفت کیلومترى شمال شرقى شهر نطنز، به فاصلة کوتاهى از جادّة آسفالتة مرکز شهر به بادرود، در مشرق دهکدة خفر و بر فراز تپّهاى زیبا، گنبدى آجرى و مخروطى شکل به چشم مىخورد که معروف به آرامگاه احمد بن شاهزاده محسن بن امام زینالعابدین(ع) است و به «امامزاده خَفر» مشهور است.
بناى آرامگاه از یک چهار طاقى میانى، چهار طاقنما در چهار سمت و دو ورودى شرقى و جنوبى که بر تختگاهى بنا شده، تشکیل گردیده است. نماى بیرونى آن عبارت از ایوانى در وسط و دو طاقنماى کوچک در طرفین میباشد که در چهار سمت قرینه سازى شده است. گنبد داخلى از نوع طاق ضربى و دیوارها و سقف با اندود گچ سفید شدهاند. ضریح چوبى آن از نوع مشبّک و به اندازة 5/2×20/1 و بلندى 60/1 متر مىباشد که در سمت شمال شرقى آن دریچهاى قرار دارد.
داخل رواق با زیلو مفروش است که کنارة یکى از آنها، جملة «وقف زیارت شاهزاده احمد بن محسن بن امام زین العابدین نمود، شکراللَّه سلیمى خفرى 1384» خوانده مىشود.
گنبد خارجى، مخروطى شکل و داراى بیست ترک با پوشش آجرى مىباشد. سمت جنوب غربى گنبد، در پایین تپّه، سنگ قبر سیاه رنگ برجستهاى قرار دارد که در آن جملههاى:
«رفت محمّد زمان، صدرالدّین» «بندة مؤمنى، به حق پیوست». «فوت او در هزار و سى و چهار»، «لااله الّااللّه محمّد(ص) رسول اللَّه و على ولى اللَّه» و زیارت اهل قبور و «نادعلى مظهر العجایب» کندهکارى شده است.
فاصلة بین سنگ قبر مذکور تا آرامگاه فراز تپّه که دامنة تپّه را تشکیل مىدهد و داراى شیب نسبتاً ملایمى است، محلّ دفن مردگان دهکدة خفر و روستاهاى مجاور بوده، ولى قبرها اکثراً فاقد سنگ نوشته است.
پشت دیوار گوشة شمال شرقى گنبد، سنگ نوشتهاى به دیوار تکیه دارد که در قسمت بالاى آن جملة «تحریراً سنة خمس و ثلاثین و الف 1035» و در پایین آن،
«محراب، چو زال بستهاى چادر تنگ آیى به خـــرابات کــه باشى به درنگ
عشّاق، چــو بنــد چادرت بگشایند گو عصمت و ناموس که باشى در سنگ»
و در حواشى آن:
«بــود مــرد صــالحى نیکـو سیَر نام او محــراب و بـود بـس معتبر
ناگهــان بربســـت از دنیـاى دون جمله رخــت زندگــى آن با خبر
سال فوتش هر که خواهد گو بجوى دو حساب عین و لام و سى و سه»
و در متن آن:
صلوات چهارده معصوم که با جملة «صلوات اللَّه و سلامه علیه و علیهم اجمعین» پایان مىگیرد، کندهکارى شده است.
بناى امامزاده خفر در سال 1377 تخریب شد و در همان سال بازسازى آن آغاز و در سال 1380 پایان گرفت. مساحت آن 85 متر و داراى هشت غرفه با طاقنما مىباشد و از بناى قبلى اندکى بزرگتر است.
- ۲۲۴۹
- ادامه مطلب