- سه شنبه ۱ مهر ۹۳
بقعة این امامزاده در سه کیلومترى خارج از روستاى بارز، نزدیک روستاى میل شاه، بر روى تپّهاى مشرف بر دره و
قبرستان تاریخى، در 80 کیلومترى غرب شهر لردگان واقع شده و چشم انداز آن زیبا است.
بقعه، بنایى کوچک و زیباست که به صورت برج مدور به قطر 5 و ارتفاع 6 متر ساخته شده و شالوده آن از سنگ لاشه و ملاط گل و گچ است. در سالیان اخیر جهت استحکام بنا از گچ و سیمان استفاده شده و درِ کوچک بقعه از جانب مشرق باز مىشود که به جهت ابعاد 70×20/1 متری آن به ناچار باید به هنگام ورود خم شد.
ارتفاع بقعه 2 متر و گنبد کله قندى آن از داخل 5/2 و از خارج حدود 3 متر است. در وسط بقعه صورت قبرى است که با سنگ لاشه به اندازه 50 سانتى متر بالا آوردهاند و روى آن را با پارچههاى سبز پوشاندهاند. در دیوار بقعه پنج طاقچه کوچک جهت بر افروختن شمع ایجاد شده است. در ارتفاع 2 مترى بقعه، دو چوب به صورت ضرب در براى تراز کردن گنبدخانه و نیز استحکام آن تعبیه نمودهاند. این بنا متعلّق به دورة قاجار است.
متأسّفانه از هویّت شخص مدفون اطّلاعی حاصل نشد.
پیرامون امامزاده گورستان قدیمى روستاى بارز است که سنگ قبرهاى قدیمى در آن یافت مىشود که آنچه ما دست یافتیم مربوط به سال 1123 هـ . ق بود. اکثر این سنگ قبرها به صورت عمودى در بالاى سرقبر اموات کار گذاشتهاند و از نوع سنگ تخت کوهستانى است.
کتیبه قبور شامل نام الله، نام و نام پدر متوفی و تاریخ وفات
است که عمدتاً آیات قرآنی، نام ائمه اطهار و یا اشعاری مربوط به حزن انگیز زینت بخش گرداگرد متن اصلی سنگ قبر میباشد. کتیبه قبور در کادرهایی لوزی و مثلثی شکل قاب بندی شدهاند
که در بعضی قبور به صورت افقی و بعضاً عمودی نقر گردیدند.
خط بکار رفته برجسته معمولی، شکسته نستعلیق و بعضاً خط ثلث و یا سواران نیزه بدست میباشد.
قبور مسطح تاجدار همچون سایر قبور مشابه دارای تاجی استوانهای و یا مثلثی شکل در بالای سنگ قبر میباشد. سطح اصلی سنگ قبر پلکانی است که در سطح اصلی متن سنگ قبر به خط برجسته و قاببندی شده وجود دارد. معمولاً در این نوع قبور از سطوح مختلف تاج قبر نیز استفاده شده و اشعاری مربوط بر آن نقر گردیده است. ابعاد قبور مسطح تاجدار به طول 5/1 متر و عرض 40 سانتیمتر و ضخامت 15 تا 20 سانتیمتر میباشد.
نکته قابل توجه در این قبرستان استفاده کامل از سطح سنگ جهت کتیبه قبور و نقوش و وجود اسامی حجاران چون علی میرزا و علی رضا است که در نوع خود کم نظیر میباشد.
این بنا به شمارة 8247 و در تاریخ 24/1/1382 به ثبت آثار ملّی و تاریخی رسیده است.
- ۱۹۶۴
- ادامه مطلب