- چهارشنبه ۲ مهر ۹۳
بقعة باشکوه این امامزاده در یک کیلومترى شمال روستاى دربند، کنار جادّه آسفالتهاى که روستاى دربند را به روستاهاى طبر و شقان متّصل مىکند، در 17 کیلومترى شمال شهر سنخواست از توابع بخش شقان قرار دارد.
بنا داراى نقشه چهار ضلعى و متأثّر از سبک چهار طاقى است. پلان چهار ضلعى بنا در ارتفاع 5/3 مترى با ایجاد یک پوشش مثلثى شکل بر کنجها و یک طاقنماى کم عمق در هر ضلع و چهار طاقنماى دیگر با چهار روزنه در وسط اضلاع به پلان هشت ضلعى تبدیل شده، سپس دایره گنبد، که از داخل به شکل نیم کاسه است، تعبیه شده است.
در حال حاضر داخل مقبره با گچ اندود شده و درهاى ورودى واقع در اضلاع شمالى و غربى مسدود شده و به شکل طاقنما در آمدهاند. ورودىهاى اضلاع شرقى و جنوبى باز هستند و ورودى شرقى با پوشش جناقى مسقّف شده است. داخل مقبره فاقد هر گونه تزیینات است. در نماى خارجى بنا، در طرفین هر ورودى، یک منارة کوتاه تزیینى تعبیه شده است. نماى داخل و خارجى بنا در دورههاى مختلف چندین بار گچ اندود شده است. در داخل ایوانهاى شرقى و شمالى بنا بقایاى تزیینات گچبرى به چشم مىخورد که به روش قالبى ایجاد شدهاند. در اطراف بنا فضاهاى الحاقى وجو دارد که بر اثر عوامل جوى و فرسایش رو به ویرانى نهادهاند.
در حال حاضر، بنا فاقد کتیبهاى است که در تعیین قدمت آن راهگشا باشد. آنچه مسلم است زیر ترمبهها و طاقنماها ازارهاى به چشم مىخورد که سابق بر این به طور حتم کتیبهاى داشته است. تکّههاى گچبرى به دست آمده در اطراف بنا و خاکبردارىهاى داخل صحن این مطلب را تأیید مىکند. نماى بیرونى بنا و حالت کلّى آن یک بناى قرن هفتم را به ذهن بیننده القا مىکند؛ به خصوص از نظر پلان و اجراى طاقها و طاقنماهایى شباهت به بناهاى قرن هفتم، که در جاجرم و گرمه دیده مىشود، نیست. ولى به علّت کوهستانى بودن این منطقه و در معرض برف و باران بودن، نماسازى آن به کلّى با بناهاى دیگر متفاوت است و الحاقاتى قطور و ضخیم در چهار گوشه بنا ایجاد شده که دایره گنبد از بالاى رأس این ترمبهها و طاقنماها شروع شده و به صورت کلاه خودى در آمده است.
به اعتقاد اهالی، امامزاده ابراهیم از فرزندان امام رضا است امّا تاکنون مدرکی که این ادّعا را تأیید کند به دست نیامده است.
این بنا به شمارة 11074 و در تاریخ 16/06/1383 به ثبت آثار ملّی رسیده است.
- ۱۵۰۰
- ادامه مطلب