- پنجشنبه ۱۷ مهر ۹۳
بقعة باشکوه این امامزاده کنار جادّه و بر روى تپّهاى مشرف بر خیابانهاى شهر زیرآب و کوههاى اطراف با چشمانداز فوق العاده زیبا و دیدنى، در 11 کیلومترى شمال شرقى شهر پلسفید واقع شده است.
بناى قبلى بسیار ساده و با مسجد کوچکى جلوى درِ ورودى بود که قبلاً مسجد و صحن امامزاده، خانة مسکونى متولّى بود. صندوقى ساده و چوبین در وسط بناى اصلى قرار داشت. بر روى درِ ورودى کندهکارى صورت گرفته و عرض یک لنگة این در 80 و ارتفاع آن 160 سانتىمتر بود و نوشتة روى آن چنین بود: «لااله الا اللَّه محمّد رسول اللَّه(ص) على ولى اللَّه. کلب آستان امامزاده، استاد صالح مهرانى، سنه 1012».
امامزاده ابوطالب را از اولاد امام موسى کاظم(ع) مىدانند، امّا این ادّعا به اثبات نرسیده است. بناى قبلى به کلّى از بین رفته و به جاى آن، بناى باشکوهى ساختهاند.
بنای نوساز، به شکل مستطیل است و ابعاد آن 12×18 متر میباشد که داراى ایوانى بسیار زیبا و مجلّل به ارتفاع تقریبى 8 متر مىباشد و جانبین آن دو مناره به ارتفاع تقریبى 15 متر تعبیه شده و نماى آن ورق گالوانیزة طلایى است. تمام ایوان با کاشىهاى فیروزه در زمینة گل و بوته و با اسماى جلاله و ائمّه(ع) مزیّن گردیده است. آیةالکرسى دور ایوان و در انتهاى آن کتیبة ذیل نقش بسته است: «آستانة مبارکة حضرت امامزاده ابوطالب(ع) تجدید بنا 1362 هـ . ش». در مدخل هلالى بقعه، کتیبهاى به این مضمون مىباشد: «السلام علیک یا امامزاده ابوطالب بن موسى بن جعفر(ع)».
مدخل اصلى بقعه، داراى ایوان کوچک آیینهکارى شدهاى مىباشد که دیوارهاى آن با سنگ مرمر تزیین شده و عظمت خاصّى به آن داده است.
چهار ستون جهت نگهدارى سقف و گنبدخانه در وسط بقعه تعبیه گردیده، گنبد از داخل بر روى ساقة هشت ضلعى و به صورت عرقچینى بلند ساخته شده که سراسر با آیینههاى کوچک و بزرگ مزیّن گردیده است. زیر گنبد، ضریح زیبا و آب طلا و نقرهاى که کار هنرمندان اصفهان مىباشد، قرار دارد. در شمال غرب بقعه، پلّکان به طرف اتاقى که در بالاى اتاق مجاور ایوان راه مىیابد، تعبیه گردیده که جهت دفتر هیأت امنا در نظر گرفته شده است. در جنوب بقعه، حسینیة بزرگ عاشقان امامزاده ابوطالب بالا زیرآب قرار دارد که در سال 1378 تأسیس یافته و سراسر آن سنگ کارى شده است و کتیبهاى که حکایت از نام بانى و سال ساخت حسینیّه مىباشد، بر روى کاشى لاجوردى منقوش است.
گنبد بنا از خارج به شکل شلجمى به ارتفاع حدود هشت متر است که ساقة آن را ایزوگام و الباقى را با کاشىهاى رنگارنگ نرهاى در زمینة گل و بوته پوشاندهاند و با نام جلاله و ائمّه(ع) متبرّک نمودهاند.
درِ حسینیّه توسّط پدر سردار شهید کمیل ایمانى وقف شده است. صحن امامزاده حدود 800 مترمربّع مىباشد و در وسط آن قبر شهید سیّد جمال موسوى سوادکوهى مستشهد 18/1/60 قرار دارد.
- ۱۷۵۶
- ادامه مطلب