- شنبه ۲۲ شهریور ۹۳
در سه کیلومترى جنوب شرقى شهر تربت حیدریه، در مسیر راه اصلى شهرهاى جنوبی خراسان، روى تپّهاى مشرف بر جادّه و ارتفاعات اطراف، مزارى قدیمى و معروف وجود داردکه منسوب به شیخ ابوالقاسم گورکانى (گرگانى) متوفّاى 450 هـ . ق ـ از مشاهیر عرفاى خراسان ـ است. مزار، در آبادى شیخ ابوالقاسم واقع میباشد که تا قبل از تعمیر آن، در سال 1340 هـ . ش، به کلاته درویشى معروف بوده است. نام صاحب مزار، مطابق سنگ نوشتة آن، شیخ ابوالقاسم على الکورگانى، از سران عرفاى «صوفیّة معروفیّه» در اواخر قرن چهارم و نیمة اوّل قرن پنجم هـ . ق است.
این مزار، روى تپّهاى بزرگ در محوّطهاى به وسعت 1250 متر مربّع (50×25 متر) واقع شده و به سلیقة خاصّى محوّطه سازى و درخت کارى شده و داراى دو در ورودى فلزى مشابه از شمال و جنوب محوّطه است که مقابل هم قرار دارند. اطراف محوّطه، تا ارتفاع 80 سانتىمتر، دیوار آجرى و دور تا دور آن نیز به ارتفاع یک متر، نردة فلزى دارد. آرامگاه که در زیبایى بناى آن دقت شده، وسط محوّطه قرار دارد و مصالح اصلى آن، آجر و آهک و سنگ است. مزار، اوّلین بار در سال 1340 هـ . ش به وسیلة معاون سپاه شش خاور ـ که مرکزِ آن زمان، شهر تربت حیدریه بود ـ تعمیر شد؛ ولى بازسازى اساسى آن در سال 1352 هـ . ش به هزینه و دستور آقاى حاج سلطان حسین تابنده گنابادى انجام شد.
قاعدة بنا از خارج، هشت ضلعى و طول هر ضلع قاعدّه، پنج متر است. ارتفاع دیوار، پنج متر و روکش و اندود دیوار، سیمان سفید است. گنبد دو پوشة بنا با کاشىهاى سبز رنگ پوشیده شده است. گردن استوانهاى گنبد، دو متر ارتفاع دارد و دور تا دور آن با آیههاى قرآن مجید کتیبه نویسى شده است.
قسمت بالاى گنبد، عرقچینى است و حدود پنج متر ارتفاع دارد و بر روى آن به فواصل معین، کلمة «على» نوشته شده است. در محل بالاى درهاى ورودى مزار، روى گنبد، عبارت «لا اله الا اللَّه»، در داخل کادرى، جلب نظر مىکند. مزار از چهار جهت درِ ورودى دارد. در حال حاضر، رفت و آمد از درِ رو به قبله صورت مىگیرد. ورودىها مشابه یکدیگرند و هر کدام، از دو در تشکیل شده که بین آنها اتاقی فاصله است. درِ بیرونى، جلوى غرفه کار گذاشته شده که آن هم فلزى، دو لنگهای 2×5/2 متر است. بنا از داخل مربّع و طول هر ضلع قاعدة آن، شش متر است. ارتفاع دیوار داخلى، سه متر و قطر دیوار، دو متر است. ازارة آن به ارتفاع 5/1 متر، از سنگ مرمر نباتى رنگ است و بقیّة دیوار، گچکارى شده و روی آن رنگ زرد خورده است. در هر یک از دیوارها، طاقى به دهانة 3، عمق 5/0 و ارتفاع 5/2 متر ایجاد شده و زیر سقف نیز هشت طاق به ابعاد 5/1×5/2 متر با قوسهاى هلالى زده شده و گنبد روى آنها قرار گرفته است.
گنبد، از داخل سبز رنگ است و ارتفاع کل آن از نوک تا کف، حدود هشت متر است. در قسمت گردنبند گنبد، در چهار جهت، چهار پنجره فلزى به ابعاد 80×120 سانتىمتر براى نورگیرى ساخته شده است. در وسط بنا، دو صورت قبر سنگى دیده مىشود که هر دو، پلّهاى است. اوّلى که جلوى در ورودى رو به قبله واقع شده و رنگ مرمر آن قهوهاى است، مربوط به شیخ ابوالقاسم الگورکانى است که ابعاد قسمت زیر، 5/1×2 متر با 25 سانتىمتر ارتفاع و قسمت رویى، یک متر در نیم متر با 20 سانتى متر ارتفاع است. در متن سنگ قبر، تاریخ وفات شیخ، 450 هـ . ق نقر شده است.
این بنا، به شمارة 7614 و در تاریخ 17/12/1381 به ثبت آثار ملّی و تاریخی رسیده است.
- ۲۰۸۸
- ادامه مطلب