- شنبه ۲۲ شهریور ۹۳
این آرامگاه در روستاى بزد، در 17 کیلومترى جنوب غربى تربت جام قرار دارد. در داخل قبرستان این روستا، بنایى وجود دارد که به مقبرة «میر غیاث الدّین» معروف است و داراى قبرى در فضاى باز و جلوى ایوان است. نقشة آن، مربّع شکل به ابعاد 5/13×5/13 متر است که نماى اصلى آن در جبهة شرقى، داراى ایوانى به ابعاد 5/5 متر عرض، 90/3 متر طول و 60/8 متر ارتفاع با طاقهاى دو طبقه در طرفین است. در محور اصلى بنا، ایوانى است که در وسط ضلع شرقى جاى گرفته است. این ایوان، داراى پوشش نیم گنبدى با نیم کاربندى 24 ضلعى و دو سه کنج است.
در طرفین ایوان، طاقنماى دو طبقهاى قرار دارد که در طبقة پایین هر دوی آنها، تنها پلّکانى تعبیه شده است. پلّکان طاقنماى سمت راست، به حجرهاى به ابعاد 30/2×50/3 متر و طاقنمایى با سقف کانه پوش که داراى سه کنج و نیم کاربندى 16 ضلعى است، راه پیدا مىکند. در طاقنماهاى سمت چپ (جنوب شرقى)، پلّکان به حجرة کوچکى در پشت طاقنماها و سپس مستقیماً به پشت بام منتهى مىشود.
از طریق درى که در انتهاى ایوان و نیز اتاقى که در گوشة شمال شرقى بنا قرار دارد، مىتوان به داخل بنا راه یافت. این بخش از بنا، به صورت مستطیل شکل با ابعاد 5×11 متر و حجرههاى کوچکى در گوشههاى اضلاع شمال غربى، جنوب غربى و جنوب شرقى است که در بالاى حجرههاى شمال غربى، فضاى کوچکى در داخل سه کنج دیده مىشود. پوشش این بنا، شامل دو قسمت است: نخست، جبهههاى شمالى و جنوبى که به صورت نیمگنبد با گوشه سازى و کاربندى نیم کار هشت ضلعى است و دیگرى، مرکز بنا که در آن گبندى کاربندى شده بر روى تویزهها استوار کردهاند. تزیینات داخل بنا و ایوان، شامل نقوش گیاهى (اسلیمى)، هندسى و کتیبههاى معقلى است که به صورت گچبرى و بر زمینهاى به رنگ اخرایى و سفید، بریده یا نقّاشى شدهاند.
محراب بنا، با ارتفاعى در حدود 15/2 متر با تزیینات پرکار و آیات قرآنى کار شده است. به نظر مىرسد که این بنا، در دورة صفوى ساخته و در دورههاى بعدى تزییناتى بر آن افزوده شده باشد و احتمالاً به عنوان مسجد و نمازخانه کارآیى داشته است.
- ۱۲۹۰
- ادامه مطلب