- شنبه ۲۲ شهریور ۹۳
بقعة با شکوه و زیباى این امامزاده در روستاى کردان از دهستان چندار، در 60 کیلومترى شهر تهران و یک کیلومترى شمال بزرگراه تهران ـ قزوین واقع شده و به «شاهزاده حسین» مشهور است.
داخل قبرستان عمومى روستاى کردان، دو بناى تازه مرمّت شده وجود دارد که یکى از آنها که برج آرامگاهى زیبایى است متعلّق به شاهزاده حسین و دیگرى که فقط اتاقکى معمولى است به امامزاده بىبى نساء یا بی بی سکینه تعلق دارد.
بناى شاهزاده حسین، شباهت زیادى به بناهاى دوران سلجوقى دارد. این بنا به صورت برج ترکدار با 36 کنده برپا شده و ارتفاع پایه برج تا زیر گنبد حدود 16 متر است. گنبد از نوع دو پوش عرقچینى است و با شیوه آجرچینى به صورت معمول و رگ چین ساخته شده و مرمّتهاى متعدد، در آن تغییر خاصى
ایجاد نکرده است. ظاهراً زیر کف فعلى که ضریح
امامزاده نصب است سردابهاى وجود دارد که فعلاً پوشیده شده و ورود به آن ممکن نیست.
در سالهاى 1379ـ1381 از طرف میراث فرهنگى و اداره اوقاف اقداماتى از قبیل؛ خاکبردارى اطراف بنا، آزادسازى
پى، استحکام بخشى، مرمّت قسمتى از پایههاى آجرى
و دوخت و دوزآجرها و احداث دیوار و تعمیر گنبد فرسوده بقعه انجام شده است.
مصالح به کار رفته در این بنا، آجر، خاک و گچ است و در پى آن از سنگ و لاشه و آهک استفاده شده است.
در کنار امامزاده حسین، بقعه امامزاده بىبى نساء معروف به بیبی سکینه قرار دارد که از سنگ و ساروج ساخته شده و سقف آن آجرى است. شکل کلى بنا مربّع شکل و به ابعاد تقریبى 7×7 متر است و داراى گنبد عرقچینى به ارتفاع چهار متر است. در حین مرمّت این بنا سنگ قبرى هویدا شده بود که مربوط به دختر بچهاى به نام فاطمه که هنگام وفات یازده سال و شش ماه داشته است، یافت شده ظاهراً این دختر فرزند نایب السلطنه ساوجبلاغ بوده است. تاریخ حک شده روى سنگ متعلّق به سال 1128 هـ . ق مىباشد.
به اعتقاد اهالى، این دو امامزاده خواهر و برادر بوده و از فرزندزادگان امام زین العابدین مىباشند. عدّهاى معتقدند که آنها از فرزندان بلافصل این امام بزرگوار هستند و معتقدند که اسم اصلى شاهزاده حسین، حسین الاصغر بن امام على
بن الحسین است. اما این دیدگاه منشا صحیحى ندارد
و حسین اصغر در مدینه وفات یافته و در بقیع دفن شده
است. آرامگاهى نیز به او در نیشابور منسوب است که جاى تأمّل و بررسى بیشتر دارد.
این بنا به شمارة 3828 و در تاریخ 25/2/1380 به ثبت آثار ملّى و تاریخى رسیده است.
- ۴۰۵۸
- ادامه مطلب