- شنبه ۲۲ شهریور ۹۳
این مقبره در روستاى «کش» در فاصله 20 کیلومترى شهرک (مرکز شهرستان طالقان) و در ضلع شمالى رودخانه شاهرود و جادّة سراسرى شرقى ـ غربى طالقان و در فاصله 5/4 کیلومترى شمال شرقى روستاى «شهراسر» واقع شده است.
روستاى کش به علّت برخوردارى از منابع آبى کافى از روستاهاى آباد و پر رونق طالقان بوده و در تابستان 90 خانوار و در زمستان حدود 20 خانوار جمعیّت دارد. در ضلع شمال غرب این روستا قبرستان وسیعى وجود دارد که به نظر مىرسد حداقل داراى 600 سال قدمت باشد.
در ضلع جنوب غرب روستا و در ارتفاع 1856 متر از سطح دریا و در ضلع شرقى درّهاى که از شمال به جنوب آبریز آن مىباشد، مقبرهاى وجود دارد که به بقعة «شیخ کشى» یا «پیرکشى» و «پیرآقا» شهرت دارد.
بناى مقبره اتاق سادهاى است که سه ضلع شرقى، غربى و جنوبى آن را ایوان مدوّرى در برگرفته و داراى سقف کوتاه مىباشد. براى احداث این اتاق ابتدا شیب تند بدنه درّه را با احداث دیوار قطورى از سنگ تبدیل به صفّهاى هموار نموده و سپس روى آن اتاق مقبره و ایوان گرداگرد آن را بنا نمودهاند. تمامى بدنه داخلى بنا با گچ اندود و توسّط هنرمندى بنام اسماعیل گرشاسبى گچبریهایى در قابهاى مستطیل شکل کار شده است. برخى از این گچبریها گل و بوته و در یکى از آنها عبارت «کتیبه ابو عبداللَّه ابن عمرو ابن عبدالعزیز ابن محمّدکشى ملقّب به شیخ کشى عالم علم پدر ایوب رجال، عمل اسماعیل گرشاسبى» نوشته شده است. در داخل مقبره ضریح چوبى کوچکى دارد که مشبک مىباشد.
نماى بدنه ایوان با گچ اندود و ستونهاى آن با رنگ سبز تزئین شده و حفاظى چوبى گرداگرد ایوان را پوشانده است. نماى بیرونى بنا در ضلع شمالى با کاهگل اندود و سقف مقبره و ایوان با ورق گالوانیزه (شیروانى) و روى خرپاى چوبى پوشانده شده است.
اهالى روستاهاى کش، کشرود و دیگر روستاهاى منطقه اعتقاد زیادى به پیرکشى دارند و او را از یاران امام زمان (عج) مىدانند.
با توجّه به شواهد و مدارک موجود از جمله سنگ قبرهاى قبرستان کنار روستا کیفیّت بناى امامزاده ابراهیم
روستاى کشرود، به نظر مى رسد قدمت مقبره پیرکشى حداقل به دورة صفویّه برسد.
این بنا به شمارة 7619 و در تاریخ 17/12/1381 در فهرست آثار ملّى و تاریخی به ثبت رسیده است.
- ۱۵۳۵
- ادامه مطلب