- دوشنبه ۲۲ ارديبهشت ۹۳
بقعة این امامزاده در پائین محلّه روستاى خور از دهستان آدران و در کیلومتر 23 جادّه کرج ـ چالوس واقع شده است.
از حیاط امامزاده هم اکنون به عنوان قبرستان استفاده مىشود و به دیوار بقعه تعداد زیادى سنگهاى قبر قدیمى نصب شده است. روى تعدادى از این سنگهاى قبر نام صاحب و تاریخ قرن 9 تا 11 هـ . ق حک شده است.
بنابر نوشته سنگ قبر موجود در دیوار جنوبى که به تاریخ «999 هـ . ق» است مىتوان حداقل قدمت بناى بقعه را مربوط به سال 999 هـ . ق دانست. در گذشته، شکل کلّى ساختمان به صورت یک بناى کوچک چهارگوش بوده است، با این تفاوت که سقف آن کاهگلى بوده و اهالى هر سال با کمک یکدیگر آن را تعمیر و تعویض مىکردند تا حدود اوایل دهه 80 شمسى دیوار ایوان بوده ولى بعد از مدّتى خراب شده و مردم نیز دیوار جدید را از سنگ و سیمان ساخته و سقف چوبى ایوان را هم احداث کردهاند.
کل محوّطه امامزاده به انضمام قبرستان، حدود دو هزار متر مربّع است که دیوارى به ارتفاع 50/1 متر از سنگ لاشه و ملات سیمان دورتادور محوّطه را دربرگرفته و تنها درِ ورودى آن در گوشه جنوب شرقى و در مجاورت جادّه اصلى روستا قرار دارد.
درِ ورودى فلزى دو لنگه محوّطه امامزاده به ابعاد 2×3 متر، و با رنگ سبز، رنگآمیزى شده است.
این در تا ارتفاع هفتاد سانتىمترى از کف با ورق ساخته شده و مابقى به صورت مشبک و فلزکارى شده است. ارتفاع باز شوى آن دو متر و در بالاى آن عبارت «السلام علیک یا شاهزاده عسکرى» نوشته شده است. بالاى نوشته در، به شکل قوسى نیم دایره در مىآید و در انتها، تابلوى مستطیل شکلى به رنگ سبز که آیات 255 و 256 سوره «بقره» روى آن نوشته شده، نصب شده و نرسیده به این در نیز تابلوى گلزار شهداى خور نصب شده است.
کف محوّطه به اندازه سه پلّه، که در ابتداى ورود به امامزاده ساخته شدهاند، پایینتر از سطح جادّه قرار دارد. پس از آن در سمت چپ، در ضلع جنوبى محوّطه و نزدیک در ورودى، یک روشویى با دو شیر آب ساختهاند.
بناى قدیمى بقعه حدود 150 متر مربّع زیر بنا دارد که در کل شامل یک اتاق اصلى و ایوانى است که دورتادور آن را احاطه کرده، تقریباً در وسط محوّطه جاى دارد.
در ورودى بقعه، در ضلع جنوبى آن واقع است و ایوانى که دورتادور اتاق اصلى ساختهاند در وسط این ضلع، شکافى به عرض 50/2 سانتىمتر دارد. این ایوان طبق گفته اهالى، در گذشته به صورت نیمه باز بوده، یعنى تا ارتفاع حدوداً 50/1 متر دیوار چینى شده و ستونهاى چوبى تعبیه شده در آنها، بار سقف را به زمین منتقل مىکردند اما در حال حاضر، به جز ضلع جنوبى، که تقریباً به همان صورت گذشته است، سه طرف دیگر را تا سقف، دیوار سنگى چیدهاند.
دیوارهاى این فضا که البته در حال حاضر بیشتر به شکل راهرویى است که اتاق اصلى را دور مىزند، با فاصله 50/2 متر از آن و ارتفاع 50/3 متر ساخته شدهاند. در وسط دیوار ضلع غربى، بازشویى مربّع شکل به ضلع 30/1 متر در فاصله 20/1 مترى از کف تعبیه شده که البته هیچ گونه چهارچوب و یا پنجرهاى در آن دیده نمىشود و عبور نور و جریان هوا از طریق آن امکانپذیر است. دو طرف این بازشو، دو تورفتگى مربّع شکل به ضلع یک متر، به قرینه و به فاصله یک متر از دیوارهاى مجاور دیده مىشوند.
در دو طرف ضلع جنوبى، که ورود به فضا از طریق آن امکانپذیر است، تا ارتفاع یک متر دیوارچینى شده و مابقى با چهار ستون چوبى به سقف متصل است. مابین ستونها نیز تا ارتفاع یک متر نرده فلزى نصب کردهاند.
سقف این ایوان نیز اخیراً و به سبک قدیم اجرا شده
و براى ساخت آن از تنه درخت به فاصله یک متر الوارهایى روى دیوار نصب نموده و روى آنها چوبهاى نازکتر به
دست آمده از شاخهها، چسبیده به هم قرار دادهاند و روى
آن را با کاهگل پوشاندهاند. کف ایوان سیمان کارى شده و چند قبر نیز در آن دیده مىشود.
گنبد بقعه که سطح آن ایزوگام شده با ارتفاع کم خود از هر چهار طرفنما قابل مشاهده است.
اتاق اصلى بقعه به ابعاد 5×35/5 متر و 30 سانتىمتر، چهار در، در چهار ضلع خود دارد که در حال حاضر فقط درِ جنوبى باز است. این در به عرض یک متر و ارتفاع 20/2 سانتىمتر از جنس چوب و به رنگ سبز است. سه در دیگر نیز چوبى، به عرض 90 سانتىمتر و ارتفاع دو متر هستند که حفاظى فلزى در مقابل هر کدام قرار گرفته است.
در داخل اتاق و در پشت هر کدام از این سه در، تورفتگى به عمق یک متر وجود دارد که محلّى براى قرار دادن
اشیاى مختلف است و پردهاى سفید رنگ در مقابل هر
کدام کشیده شده است. چهار لچکى در چهار کنج اتاق
و در انتهاى دیوار دیده مىشود. سطح دیوارها گچکارى
شده و کف با قالیچههایى با زمینه قرمز رنگ، مفروش
است. گنبد از نوع نار بر بالاى اتاق ساخته شده و سطح داخلى آن سیمان کارى شده است.
ارتفاع نوک گنبد تا کف گنبدخانه پنج متر و لوستر کوچکى نیز از وسط آن آویزان است. زیارتنامه امامزاده روى دیوار جنوبى به چشم مىخورد. این زیارتنامه، که طبق نوشته موجود در آن در سال 1374 هـ . ش از روى یک نسخه قدیمىتر به جا مانده از سال 1348 هـ . ش به رشته تحریر درآمده، درون یک قاب معمولى فلزى جاى دارد.
صندوق چوبى امامزاده به ابعاد 30/1×90 سانتىمتر و ارتفاع یک متر در وسط فضاى گنبدخانه جاى دارد که روى آن را با پارچهاى سبز رنگ پوشاندهاند.
دربارة شخص مدفون در این بقعه دو دیدگاه مطرح است. برخى او را از نوادگان امام موسى کاظم و عدّهاى
دیگر امامزاده عسکرى را از نوادگان امام رضا مىدانند.
اما متأسّفانه تاکنون سندى که این دو ادّعا را تأیید کند
به دست نیامده است.
بقعة امامزاده عسکرى به شماره 6576 و در تاریخ 10/10/1381 به ثبت آثار ملّى و تاریخى رسیده است.
- ۱۷۳۱
- ادامه مطلب