- دوشنبه ۲۴ شهریور ۹۳
بقعة باشکوه این امامزادگان در میان روستا بیوه ژن در 55 کیلومترى شهر مشهد در جادة نیشابور واقع شده و بسیار مورد توجّه اهالى است.
بناى قبلى که از خشت و گل و سنگ بود، در سالیان اخیر تخریب شد و بجاى آن بناى بسیار عالى در دو طبقه احداث شده که داراى ایوان، گنبد و گلدسته است.
ساختمان بنا بر روى تپّهاى واقع شده که جهت دسترسى به ایوان آن مىبایست از ده پلّه عبور نمود. اتاق مرقد به صورت 8 ضلعى است و هر یک از اضلاع آن 3 و 6 متر مىباشد. تمام کف و ازاره حرم با سنگ مرمر و تراوتن پوشش یافته و دیوارهاى آن با آئینه تزیین شده و ابهّت خاصّى به زیارتگاه داده است. در وسط بقعه ضریح 8 ضلعى کوچکى از جنس آب طلا و نقره نصب است که ابعاد هر ضلع آن یک متر مىباشد.
بر بالاى این اتاق، گنبد کلاه خودى کوتاه به قطر 4 و ارتفاع 5 متر قرار درد که در ساقة آن 4 پنجره جهت نورگیرى طرّاحى شده و نماى خارجى آن ورق زرد طلایى است و نماى داخل آن را آئینه کارى کردهاند. ورودى بقعه در جنوب قرار دارد و از طرف شرق به شبستان بزرگى به مساحت تقریبى 350 متر متّصل مىشود و در شمال شرق آن، راه پلّهاى قرار دارد که به طبقة دوّم بنا متّصل مىشود. بر روى این فضا گنبد کوچکى احداث شده که آن هم با ورق زرد پوشش یافته است.
سنگ قبر بسیار سیاه و قدیمى که ظاهراً از سنگ یشم است در دیوار شرقى اتاق مرقد قرار دارد که کتیبة ذیل بر آن حک شده است: «هذا مرقد السعید الشهید المرحوم المبرور المشکور خواجه ولد یادگار توفّى فى شهر ربیع الاول سنة 981» در شمال غرب دیوار بقعه، آرامگاه مرحوم حجة الاسلام حاج میرزا محمّد آموزگار از علماى بنام منطقه قرار دارد.
تعداد 9 واحد زایرسرا در یک طبقه و حسینیهاى در طبقه فوق آن در کنار بقعه احداث شده و تمام نماى خارجى بقعه با آجرهاى سه سانتى و بخشى ازآن با کاشىهاى رنگى تزیین شده است. زمین زیارتگاه قریب به 500 مترمربّع است. به اعتقاد اهالى، امامزاده هاشم و محتشم از نوادگان حضرت امام موسى هستند. اما تاکنون سلسله نسب شریف آنان به دست نیامده است.
بنای قبلی این امامزادگان به شمارة 6666 و در تاریخ 10/10/1381 به ثبت آثار ملّی و تاریخی رسیده است.
- ۳۵۱۸
- ادامه مطلب