- دوشنبه ۲۴ شهریور ۹۳
بقعة این امامزاده در میان قبرستان عمومى روستاى بروغن، در 43 کیلومترى جنوب شرق شهر داورزن واقع شده و به سلطان سیّد على مشهور است.
ساختمان بقعه که از آثار دوره صفویه است، شامل ایوان، گنبد و شبستان مىباشد. ایوان بنا رو به جانب شمال قرار دارد و ابعاد آن 5×4 و ارتفاع 5 متر است و در دو طرف آن دو مناره کوچک به ارتفاع یک متر طراحى شده است. ورودى اصلى بقعه از همین ایوان است و در سمت چپ آن یک اتاق 3×3 متر و در سمت راست آن نیز یک اتاق دیگر قرار داشت که مسدود شده است.
در دو طرف ایوان و در غرب آن، یک مقبره و در شرق آن دو مقصوره کوچک و بزرگ قرار دارد. بقعه از داخل به صورت چلیپا و اتاق مرقد آن به ابعاد 6×6 متر است. طاق شبستان رومى و چهار زاویه اتاق مرقد 3 متر است بر آن استوار گشته است. نماى داخلى گنبد گچ اندود و نماى خارجى آن با رنگ سبز نقاشى شده است. در وسط بقعه، ضریح آهنى به ابعاد 20/2×20/1 و ارتفاع 2 متر نصب است و در داخل آن صورت قبرى است که فاقد سنگ قبر مىباشد.
در جنوب بقعه ایوانى به قرینه شمال طراحى شده و صحن کوچکى نیز در همین قسمت قرار دارد و در طرفین آن 15 شبستان روباز طراحى شده است. در انتهاى این فضا مقبهاى واقع است که به آن موسوى مىگویند. در سمت شرق ایوان جنوبى، راه پلهاى به طرف بام بقعه هدایت مىشود. زمین زیارتگاه حدود یک هکتار است. در کتاب فرهنگ جغرافیایى از این امامزاده به عنوان شاهزاده على اکبر یاد شده است. در کتاب معرفى بقاع متبرکه سبزوار، نسب امامزاده چنین نوشته شده است: على بن زید بن على بن الحسین
بنابراین صاحب بقعه را فرزندِ حضرت زید معرفى نموده که بدون شک صحیح نمىباشد. با مراجعه به کتاب وزین تاریخ بیهق به این نتیجه خواهیم رسید که این امامزاده با 16 واسطه نسب به امام سجاد مىرساند و نام او ابو یعلى زید بود که به على بن زید تصحیف شده است. نسب شریف او را بیهقى چنین مىنویسد: «سیدالاجل عزالدّین ابویعلى زید بن على بن محمّد بن یحیى بن هبة اللَّه ابى منصور بن ابى الحسن على بن محمّد ابى جعفر الزاهد بن محمّد ابى على بن محمّد ابى الحسن بن ابى محمّد یحیى بن محمّد ابى الحسین بن احمد الزبارة بن محمّد الاکبر بن عبداللَّه المفقود بن حسن المکفوف بن حسن الافطس بن على الاصغر بن امام زین العابدین علیه السلام.»
او سپس اضافه مىکند: «توفى عزالدّین ابویعلى فى قریة بروقن یوم السبت الحادى عشر من شعبان سنه اربع عشرة و خمسمائة.»
بنابراین نسب شریف، تاریخ روز و ماه و سال وفات این سید جلیل القدر به شایستگى ثبت شده است. بیهقى اضافه مىکند که او صاحب چند برادر بوده که ذکر آن در اینجا به اطاله خواهد رفت.
این بنا به شمارة 24981 و در تاریخ 13/12/1387 به ثبت آثار ملّی و تاریخی رسیده است.
- ۱۷۱۰
- ادامه مطلب