- سه شنبه ۲۵ شهریور ۹۳
این مقبره کوچة کم عرضی موسوم به کوچة حاج میرصالح در خیابان سی متری شهر اردبیل قرار گرفته است. سر در ورودی اصلی بنای مقبره هنوز پابرجا میباشد و با رسمیبندی و کاشی کاری معرّق تزیین شده است. درِ ورودی بنا چوبی و به رنگ سبز فیروزهای است. ورود به مقبره از طریق راهرو مستطیل شکلی که در انتهای آن راهرو فضای انباری وجود دارد میسّر میشود. کف مقبره از سطح کوچه به ارتفاع 90 سانتیمتر بلندتر میباشد که با پلّههایی این اختلاف سطح به یکدیگر متّصل میشود. فضای درونی مقبره عبارت است از اتاق گنبدداری که تقریباً به شکل مربّع میباشد. بنا دارای سه ورودی یکی از طرف مسجد میرصالح که مجاور مقبره میباشد و دیگری از طرف کوچه که ایوانی زیبا دارد و دیگری از دالانی در سمت چپ مقبره قرار گرفته است نمای بنا آجری میباشد و مصالح به کار رفته در آن در حال حاضر آجر و سیمان است. گنبد بالایی مقبره کهنترین قسمت بنا را تشکیل میدهد.
رسمی بندیهای درونی بنا و طاقهای بزرگ که در انتها به یک گنبد وصل میشوند و طرّاحی فرم هندسی هشت گوشی از زیباییهای این بنا به شمار میرود. کاشی کاری و معرّق کاری و رسمی بندی ایوان ورودی به زیبایی بنا افزوده است.
تاریخ احداث مقبره همانگونه که در سردر ورودی حک شده 1317 هـ . ق را نشان میدهد. نام صاحب قدیمی این بنا حاج میر صالح انواری بوده که در حال حاضر به صورت مورثی تحت تملک نوادگان آن عالم ربّانی میباشد. هر چند نام معمار یا سازنده اوّلیه بنا معلوم نیست ولی تاریخ بازسازی آن در سال 1354 هـ . ش صورت گرفته است. پنجره و کف و کاشی کاری مقبره در سال 1385 به آن اضافه شد و کانالهای تهویه هوا (گربه رو) در زیربنای مقبره ایجاد شده است.
این بنا به شمارة 20144 و در تاریخ 22/08/1386 به ثبت آثار ملّی و تاریخی رسیده است.
- ۲۲۱۷
- ادامه مطلب