- سه شنبه ۲۵ شهریور ۹۳
بقعة این امامزادگان در 12 کیلومترى شهر ارومیّه در میان روستاى امامزاده واقع شده و به «امامزاده برکشلو» مشهور است.
بنایى قدیمى و تاریخى که اصل مقبرة آن را به دورة زندیه یا اوایل دورة قاجاریّه نسبت مىدهند. رواق، گنبد و ایوان بقعه در سال 1335 هـ. ق به اهتمام شخصى به نام مرحوم حبیباللَّه بیگلربیگى بنا شد و بعدها نیز مرحوم حاج غفّار افشار به تکمیل بعضى از نواقص آن همّت گماشته است.
اتاق مرقد به شکل مستطیل و با یک گنبد مدوّر است که چهار زاویة اتاق را به وسیلة چهار گوشواره به هشت ضلعى و سپس به دایره تبدیل نموده و در نتیجه گنبد بنا را بر آن استوار ساختهاند. مصالح به کار رفته در ساختمان اتاق مرقد، از سنگ و آجر است و قسمت پایین آن تا ارتفاع یک مترى، با سنگ رودخانهاى تقریباً منظّم ساخته شده و بقیّه با آجر است. قسمت بام که اینک آجر فرش شده، قبلاً از خاکهاى دستى انباشته بود. روى گنبد را با شیروانى پوشش دادهاند.
نماى خارجى بقعه داراى طاقها و آجرکارى خوبى است، ولى به زیبایى جبهة داخلى نیست. ایوان جلوى ورودى مقبره را در سالیان اخیر تخریب و بازسازى کردهاند. امّا نماى داخلى مقبره از نظر تقسیم بندى و ترکیبات معمارى، چشمگیر و خوش ترکیبتر است. به ویژه گنبد آجرى بنا که با جرزهاى چهارگانه و رسمىبندى آجرى و قوسهاى یکنواخت سقف ساخته شده است. همچنین پوشش و ضریح آب طلاکارى شدهاى که بر روى دو قبر امامزادگان قرار گرفته، فضاى ویژهاى به این بقعه بخشیده است.
ازارة شبستان و اتاق مقبره تا ارتفاع 5/1 مترى با کاشىهاى جدید آبى رنگ پوشش یافته و گفته مىشود که این کاشىها به جاى کاشىهاى هفت رنگ قدیمى نصب شده است. جبهة خارجى بقعه نیز در بخش شرقى داراى دو نیم ستون تزیینى است که مانند منارة مسجد ارومیه است و فواصل آن با خشتهاى سبز رنگ مربّع کوچک به صورت پیچ تزیین شده است.
این بقعه علىرغم آنکه از بناهاى تاریخى به شمار مىرود، امّا تاکنون نسبت به ثبت آن هیچ اقدامى صورت نگرفته است.
به اعتقاد اهالى، این بقعه مدفن دو برادر به نامهاى ابراهیم و محمّد است که با چهار واسطه نسب به حضرت امام زینالعابدین (ع) مىرسانند میباشد. در عین حال به استناد اظهارات برخى معمرین روستا، بقعة مذکور مدفن یکى از اولاد حضرت امام موسى کاظم (ع) است.
- ۱۸۳۲
- ادامه مطلب