- سه شنبه ۲۵ شهریور ۹۳
بقعة ذهبیه در کوى کامران در جنوب غربى میدان بسیج شهرستان خوى واقع است. حیاط بقعه با در چوبى بزرگ در سمت شمالى کوچة کامران قرار دارد. بناى بقعه نیز در سمت غرب حیاط قرار گرفته و در نزد مردم به «ذهبى مسجدى» معروف است.
ساختمان بقعه داراى دو در اصلى است. درب چهار لنگة آهنى به حیاط ساختمان باز مىشود و درب چوبى قدیمى به راهروى سر پوشیده و پس از آن به صحن اصلى بقعه که شش نفر از اقطاب ذهبیه در آن مدفونند، منتهى مىشود.
با توجّه به شکل ظاهرى و مصالحى که در ساختمان آن به کار رفته است، مىتوان گفت بنا به دورة قبل از قاجار تعلق دارد. بنا فاقد هر گونه تزیینات است و تنها در دیوارهایش طاقچههایى با گچ کارى ساده و تصویر «ذهبیه» دیده مىشود. در سر در ورودى، لوحهاى از سنگ مرمر به شرح ذیل دیده مىشود:
«مقبره حضرت رایض الدّین أعجوبه و حضرت خان پرویز سفیر العارفین و رؤساى وقت سلسلة جلیلة ذهبیة آذربایجان و سایر اولیاء اللَّه».
ساختمان بنا در دو طبقه احداث شده است. در طبقة پایین قبرهاى سلسلة ذهبیه و محوّطهاى براى عبادت وجود دارد و طبقة دوّم زمانى کتابخانه و محل اجتماع اقطاب ذهبیه بوده است. سقف گنبدى شکل داراى شیروانى است.
- ۱۰۹۹
- ادامه مطلب