- سه شنبه ۲۵ شهریور ۹۳
این بنا در شمال شهر مراغه و کنار رودخانة صوفى چاى واقع، و بنایى مکعّب شکل یا دو طبقة فوقانى و زیرین است. ازارة بنا به ارتفاع دو متر، از سنگ مرمر تراشیدة سفید ساخته شده که بعضى از قطعات آن به ابعاد 70×150 سانتىمتر است. مدخل گنبد به سمت شمال است و در گوشههاى بنا، ستونهاى آجرى با نقوش لوزى و در هر یک از اضلاع، دو طاقنما و یک حاشیة کتیبه کار کردهاند. این بنا در اصل داراى گنبدى دوپوش بوده که از بین رفته و در دورة اخیر به همّت سازمان میراث فرهنگى تعمیر و مرمّت شده است.
سرداب زیرین بنا رو به مشرق دارد اما ورودى اتاق فوقانى، شمالى و با یک طاقنما احاطه شده است. بر بالاى در، کتیبهاى در دو سطر و بر بالاى طاق، کتیبهاى دیگر به چشم مىخورد. حروف کتیبهها در این جا ریحان است. متن کتیبة سه سطرى بالاى طاق على رغم تحمل آسیبهاى زیاد قابل خواندن است: «أمر بإنشاء هذه القبّة المبارکة فى أیّام مولانا السلطان الأعظم ظلّ اللَّه فى الأرض سلطان سلاطین العرب و العجم ابوسعید بهادر خان خلد اللَّه ملکه».
از کتیبة دو سطرى بالاى در، چیز زیادى بر جاى نمانده ولى از همین مختصر مىتوان دریافت که این کتیبه، حاوى القاب و احتمالاً نام شخصیّتى بوده که آرامگاه براى او ساخته شده است. آنچه از کتیبه باقى مانده، بدین شرح است: «لمقر الش... المالکى العلى العادلى». با توجّه به سه نشان خانوادگى بر بالاى پنجرهها که به صورت دو عصاى پشت به پشت است، در مىیابیم که آنها نشان خانوادگى «چوگانداران» است. این نشان، در جاى دیگرى، بر بنایى واقع در بیت المقدّس یعنى مدرسة «امیر ایل ملک» که مدرسة ملکیه گفته مىشود و نیز بر چلچراغى مینایى متعلّق به موزة قسطنطنیه، به همراه نام «ایل ملک چوگاندار» دیده مىشود. البته گنبد غفاریه نمىتواند آرامگاه ایل ملک ـ متوفّاى 747 هـ . ق ـ در قاهره باشد ولى مدرسهاى در قاهره به نام مدرسة قراسنقریه وجود دارد که توسّط فردى به نام امیر مملوک شمس الدّین قراسنقر الچرکسى المنصورى که در کار معمارى در مصر و سوریه شهرت داشته، ساخته شده است. قرانسقر در ابتدا یک غلام مملوک بود که قلاوون، آن گاه که امیر زادهاى بیش نبود، او را خریدارى کرد و منصب چوگاندارى به او داد. او در عهد لاجین، نایب السلطنة مصر بود و به هنگامى که محمّد بن قلاوون براى بار سوّم به سلطنت دست یافت، به عنوان نایب السلطنة سوریه برگزیده شد و تا سال 711 هـ . ق در این مقام بماند. در این سال، نزد تاتارها گریخت. او روز بیست و هفتم شوال سال 728 هـ . ق ـ یعنى در عهد سلطنت ابوسعید بهادرخان ـ در مراغه، جایى که الجایتو تیول او قرار داده بود، درگذشت. بنابر این با توجّه به فقدان مدارک دیگر مىتوان پذیرفت که گنبد غفاریه، مدفن امیر مملوک شمس الدّین قراسنقر الچرکسى المنصورى است.
در این بنا، رنگ ـ که در گنبد سرخ خیلى کم استفاده شده و به آبى فیروزهاى منحصر است ـ بسیار مورد استفاده قرار گرفته است؛ رنگهاى سیاه، سفید و آبى تیره تا آبى روشن. حروف کتیبهها به رنگ سیاه بر زمینهاى سفید قرار گرفته و با اسلیمىهایى به رنگ آبى فیروزهاى آذین شدهاند. نماهاى جانبى و نماى عقبى، به عوض آنکه مثل نماهاى گنبد سرخ، بسته و فاقد هرگونه روزنهاى باشند، هر یک به دو پنجره در داخل طاقنما مجهزند. بالاى هر پنجره که در چارچوبى مستطیل قرار گرفته، با نقوش بسیار زیبایى از آجر و کاشى مینایى تزیین شده است. بالاى این تزیینات، نوارى قرار گرفته که با سه نشان خانوادگى صاحب آرامگاه آذین شده است. شبستان اصلى با گچ سفید اندود شده و داراى طاقنماهاى مسطح عریضى با مقرنس است.
این بنا به شمارة 137 در تاریخ 15/10/1310 به ثبت آثار ملّی و تاریخى رسیده است.
- ۱۱۸۰
- ادامه مطلب