مزارات ایران و جهان اسلام

سایت علمی پژوهشی زیارتگاه های ایران جهان اسلام (امامزاده ، بقعه، آرامگاه، مقبره، مزار، گنبد، تربت، مشهد، قدمگاه، مقام، زیارت، معرفی عالمان انساب، کتابشناسی مزارات و زیارت و انساب

مزار سلطان زید ـ بیرجند

بقعة این امامزاده در روستای بجد و در داخل محدودة قبرستان تاریخی این روستا از دهستان باقران از بخش مرکزی وجود دارد که به سلطان زید بن ابراهیم از برادرزادگان امام رضا (منتسب است. فضای بقعه، بنایی است که با مصالح خشت و گل بنا شده است. این بنا به طور کلی شاهد یک صحن است که ایوان‌ها، اتاق‌ها و طاقنماهایی در اطراف آن شکل گرفته‌اند. ورود به بنا از دو جبهه غربی و شرقی امکان پذیر است. ایوان‌ها در اضلاع شمالی و جنوبی قرار گرفته‌اند و در طرفین هر ایوان نیز دو ایوان کوچک ساخته شده است. قوس ایوان‌ها از نوع جناقی و پوشش آن‌ها به شیوه گنبدی چهارترک است. قبر نیز در وسط صحن به شکل برآمدگی مشخص قرار دارد. با توجّه به اسناد و شواهد موجود می‌توان تاریخ ساخت این بنا را به دورة صفویه نسبت داد که در دوره‌های بعدی خصوصاً در سالیان اخیر مورد مرمّت قرار گرفته است.

به نظر می‌رسد شخص مدفون در این بقعه ابوزید محمّد بن عیسی بن محمّد بن ابی‌ عبدالله محمّد جبله بن ابراهیم العجیز بن حسن العجیز بن محمّد بن سلیمان بن داوود بن حسن المثنی بن امام حسن مجتبی (باشد که کنیه بر نام او غلبه پیدا کرده و ابوزید تبدیل به زید شده است. زیرا ابوطالب مروزی، از علمای انساب قرن ششم هجری می‌نویسد: محمّد بن عیسی بن محمّد نخستین شخص از این خاندان است که به قاین مهاجرت نموده و مورد عنایت اهالی قرار گرفته است. او مکنّی به ابوزید است.

سیّد ابوزید محمّد یک فرزند به نام سیّد محمّد داشت که به خواجه محمّد مشهور و مکنّی به ابواحمد بود. او در روستای گمنج قاین وفات یافته و در همانجا دفن شده است.

از سیّد محمّد نیز یک فرزند به نام ابوالغیث احمد به وجود آمده که به عنوان نسابه قاین و نواحی آن به شمار می‌رفته است. به نظر می‌رسد که امامزاده احمد مدفون در مهوید همین شخصیّت مذکور و نوادة سلطان زید باشد.

مزار سلطان زید به شمارة 9605 و در تاریخ 27/5/82 به ثبت آثار ملّی و تاریخی رسیده است.

سلام با اجازتون برای تحقیق خودم این مطلبو کپی کردم ..چاپ نمی‌شه می‌خوام ارائه بدم ..ممنون از مطلب بسیار مفدتون

با سلام و عرض ادب و احترام. مشکلی نیست. کتابی هم در این باره نگاشته شد. پژوهشکده حج وزیارت با عنوان زید پسر امام موس کاظم چاپ کرده است.
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
موضوعات
سایت علمی پژوهشی زیارتگاه های جهان اسلام (معرفی بیش از چهل هزار زیارتگاه)

طراح وبلاگ: سید محمد علوی زاده