- جمعه ۲۸ شهریور ۹۳
عمده ترین کشورهاى تولید کننده گردو در جهان، عبارتند از: چین، ژاپن، ایران و فرانسه مىباشد. در ایران نیز، باغات گردو از خراسان تا کرانههاى شمالى و غرب کشور گسترده شده است و هر چند که استان همدان از لحاظ سطح زیر کشت این نوع محصول رتبه دوّم را در کشور دارد، امّا رتبه اوّل در
تولید را از آن خود کرده است. به ویژه شهرستان تویسرکان که با 3680 هکتار سطح زیر کشت درختان مثمر و بارده و 710 هکتار نهال گردو، دارى بالاترین سطح زیر کشت در استان همدان و یکى از قطبهاى تولید گردو در کشور محسوب مىشود.
از سویى، بهترین شرایط رشد و نمو درختان گردو، دارا بودن حداقل 1500 ساعت دماى زیر 7 درجه سانتیگراد در سال مىباشد که آب و هواى تویسرکان از این لحاظ کاملاً مساعد است و بنا به اظهار نظر کارشناسان کشاورزى، گردوى تویسرکان از لحاظ کیفیّت و تنوع، یکى از مرغوبترین محصولات گردو در جهان است. به همین مناسبت، توسّط وزارت جهاد کشاورزى، اوّلین مرکز تحقیقات گردوى کشور در این شهرستان، احداث و شروع به کار نموده است.
بر اساس آمار سال 1379 سازمان جهاد کشاورزى استان همدان، در سال
زراعى 79-1378 با وجود خشکسالى موجود، که با کاهش محصول
همراه بوده است، در این شهرستان به میزان 10720 تن مغز گردو تولید شده
است و بیش از 7000 تن آن به خارج از کشور صادر گردیده است. در
تویسرکان، حدود 3150 نفر مالک باغهاى گردو مىباشند و اکثرا از این
طریق امرار معاش مىکنند. عمر متوسّط درختان گردو حدود 250 سال
مىباشد و معمولاً هر درخت بین 5 تا 15 هزار عدد محصول مىدهد؛ گرچه
در شرایط مطلوب و در درختان نخبه، این رقم تا 70 هزار عدد نیز مىرسد.
تقریبا از اواخر شهریور ماه تا نیمه اوّل مهر ماه هر سال، درختان قطور و بلند
گردو را با چوبهاى مخصوص و بلندى، که "نیزه" خوانده مىشوند، گردو
تکانى مىکنند که به نوبه خود منظرهاى دیدنى و بسیار جالبى دارد.
به طور کلّى، 6 گونه مهم از درختان گردو در مناطق گردوخیز جهان وجود
دارد و چنانچه سرما به صورت تدریجى افزایش یابد، این درختان مقاوم،
حتّى تا سرماى 30- درجه سانتىگراد را هم تحمّل
- ۱۴۸۲
- ادامه مطلب