مزارات ایران و جهان اسلام

سایت علمی پژوهشی زیارتگاه های ایران جهان اسلام (امامزاده ، بقعه، آرامگاه، مقبره، مزار، گنبد، تربت، مشهد، قدمگاه، مقام، زیارت، معرفی عالمان انساب، کتابشناسی مزارات و زیارت و انساب

بقعة شیخ عبدالله ـ خاتم

این بقعه با شکوه در کنار میدان ورودی شهر مروست از توابع شهرستان خاتم واقع شده است.

مجموعه بقعه، بنائی شامل مقبره، ایوان، گنبد است که از آثار عصر صفوی می‌باشد و در گذشته محلّ خانقاه بوده و بعدها به مزار تبدیل و بقعه و غرفات دیگری بدان ضمیمه و الحاق شده است.

قسمت اصلی بنا که مربّع و دارای گنبدست با چهار صفّه احاطه شده و در صفّه جنوبی آن محرابی ایجاد شده است. بر بالای سر این محراب نقشی بسیار زیبا به اندزه 111×140 سانتی‌متر وجود دارد که مجلس جنگ و شکار کردن شیرست به امضای «العبدالفقیر قنبر علی». این نقش به اسلوب و کار عصر صفوی است و شکل و لباس مردمی که شیر شکار می‌کند به مانند آن دوره است. هنر نقّاش در این است که اثر هنری خود را از تراشیدن گچ بر روی کاه گل ظریف بیرون آورده است و نظیرش در جای دیگردیده نشده است. این نوع گل نازک و نرم که با گچ بر آن کار می‌کنند در اصطلاح یزدی‌ها «سیم گل» خوانده می‌شود.

مرقد بقعه شامل اتاقی مربّع شکل است که در وسط آن مقبره شیخ قرار دارد. گنبدی عرقچینی با ساقه‌ای که بیش از یک متر و از بیرون به شکل مربّع است، بر بالای اتاقِ مرقد قرار دارد. این گنبد از ساقه به بعد به چهار ضلعی غیر منتظم تبدیل شده و سپس در هر یک از اضلاع آن پنجره‌ای جهت نورگیری تعبیه نموده‌اند که در نتیجه با ایجاد چندین طاقنما به عرقچینی تبدیل کرده‌اند.

در چهار جهت بنا، چهار در تعبیــه شده که ظاهراً درِ اصلی از داخل پارک یعنی شمال بقعه می­باشد. از چهار صفّه بقعه، راهی به چهار اتاق کوچک حرم راه می‌یابد که هر یک جداگانه دا‌‌رای دری از خارج است. این بنا به شماره 2769 و در تاریخ 13/4/1379 در فهرست آثار ملّی و تاریخی به ثبت رسیده و اخیراً از سوی میراث فرهنگی و گردشگری تعمیر شده است.

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
موضوعات
سایت علمی پژوهشی زیارتگاه های جهان اسلام (معرفی بیش از چهل هزار زیارتگاه)

طراح وبلاگ: سید محمد علوی زاده