- چهارشنبه ۲ مهر ۹۳
بقعة این امامزاده در حدود چهار کیلومترى جنوب غرب روستاى بام، در میان مزارع گندم و در 32 کیلومترى شمال شهر صفى آباد قرار گرفته و به سلطان مصیّب و سیّد مصیّب مشهور است.
شالوده بنا از سنگ لاشه و ملاط گل و گچ ساخته شده و داخل آن به صورت مربع و به ابعاد 6×6 متر است. چهار زاویه اتاق را با ایجاد چهار گوشواره به دایره تبدیل نموده و در نتیجه گنبد بنا را بر
آن استوار ساخته اند.
این گنبد شبیه به کلاه خودى به قطر6 و ارتفاع حدود 6 متر است که نماى خارجى آن را ایزوگام ونماى داخلى ابتدا کاه و گل و سپس گچ اندود شده و زیر ساقه آن با قلم آبى آیة الکرسى و اسماء ائمه نوشته شده و این دو بیت مشاهده مىشود:
نـوشـتم مـن آن کتیبه را یــادگار
بـوقــت و جــوانى و فصــل بهـار
که چون رخت بندم به گیرم سراى
بمــاند همـى خــط ز اکـبر بجاى
بقعه داراى ایوانی در شرق به ابعاد 4×2 و ارتفاع 4 متر است که درِ ورودى نیز از همین جهت مىباشد. در بالاى درِ ورودى تابلویى است که نوشته شده: «سلطان مصیب ابن قهقهه یکى از یاران حضرت امام حسین مىباشد که در جنگهاى حضرت امام حسین شرکت داشته و در تاریخ 64 هجرى در محلّه بام وفات یافتهاند.»
بقعه از خارج به صورت هشت ضلعى است که چهار ضلع چهار زاویهها به ابعاد 2 متر و الباقى بیش از 5 متر مىباشد. در وسط اتاق، صورت قبرى است که به اندازه یک متر از کف بقعه ارتفاع دارد و درِ آن را با سنگ مرمر پوشاندهاند. در جانب شمال بقعه روزنه کوچکى جهت تهویّه هوا به چشم مىخورد و در جانب جنوب آن نیز یک طاقچه کوچک است. با وجود آنکه این بنا در لیست سازمان اوقاف و میراث فرهنگی به امامزاده ثبت شده، معلوم نیست تابلوى فوق برچه اساس در بقعه نصب شده است. این بنا در سالیان اخیر مورد مرمّت سازمان میراث فرهنگى قرار گرفته و به شماره 21094 و در تاریخ 30/11/1386 به ثبت آثار ملّى رسیده است.
- ۲۰۱۱
- ادامه مطلب