- پنجشنبه ۱۷ مهر ۹۳
این بقعه در 15 کیلومترى شمال غربى قائمشهر، 27 کیلومترى شهر سارى، روستاى بزرگ و سرسبز ماچک پشت واقع شده است. در میان گورستان عمومى روستا و گلزار شهداى این آبادى، بقعة کوچک و قدیمى امامزاده ابراهیم، معروف به «سه تن» قرار دارد که نزد اهالى از احترام و قداست قابل توجّهى برخوردار مىباشد.
بنا به شکل مربّع و در ابعاد پنج متر است که جلوى آن مسقّف و رو باز و به شکل ایوان مىباشد و درِ بقعه از همین ایوان باز مىشود. دو لنگه در بسیار قدیمى در ورودى بقعه نصب است که در بالاى آن نوشته شده است: «عمل الخیر فى الید غلامعلى، نجّارى استاد غلامرضا اللّهم صلّ على محمّد، على، فاطمه، حسن و حسین ـ لا اللَّه الا اللَّه محمّد رسول اللَّه». از چگونگى بنا و نحوة به کارگیرى خشتوگل معلوم مىشود که اصل بنا متعلّق به اوایل دورة قاجاریّه است که تعمیراتى در سال 1360 هـ . ش بر آن انجام شده است. صندوق چوبى بزرگى به ابعاد 3×2×70/1 سانتىمتر در وسط بنا مىباشد که آثار قدمت در آن مشاهده مىشود. تابلوهایى بر دیوار بقعه نصب است که حکایت از شفا یافتن عدّهاى از زوّار در این حرم مطهّر دارد.
اتاقکى متّصل به بقعه ساختهاند که متعلّق به قبور خانوادگى آل رفیعى است. زمین زیارتگاه حدود 3500 مترمربّع مىباشد و در شمال آن رودخانة ماچک جریان دارد.
در صحن امامزاده، بقعة کوچک دیگرى است که متعلّق به یکى از سادات خوش ضمیر محلّى مىباشد که حدود پنجاه سال قبل وفات یافته و این بناى یادبود را براى او برپا نمودهاند. بر اساس نوشتة داخل بقعه، خفتگان در آن، امامزاده سیّد ابراهیم و سیّد محمّد و عمة ایشان، سیّده زینب خاتون از نوادگان امام سجّاد(ع) معرّفى شدهاند. طبق این ادّعا، خفتگان در این مزار به احتمال بسیار، سیّد ابراهیم ابوالقاسم کیاکى و محمّد ابوحرب فرزندان هادى بن جعفر بن محمّد بن حسن بن احمد المنقذى بن جعفر بن عبداللَّه العقیقى بن حسین الاصغر بن امام سجّاد(ع) مىباشند. این دو با سه برادر و پسرعموهاى خود در شهر سارى مىزیستهاند که از موقعیّت ممتازى برخوردار بودند و از بزرگان سادات این شهر به شمار مىرفتند.
ظاهراً نخستین شخص از این خاندان که به طبرستان و سارى مهاجرت کرد، فرزند احمد المنقذى بن جعفر بن عبداللَّه العقیقى است؛ زیرا عبیدلى نسّابه مىگوید:
«فرزندان او در طبرستان مىباشند و یجب ان یسأل عن خبرهم و حالهم؛ واجب است که از اخبار و حال ایشان سؤال کنم».
ابن عنبه نسّابه، فرزندان احمد منقذى را شش تن به اسامى عبداللَّه، على، جعفر، حسن، حسین و ابراهیم ذکر مىکند.
عمیدى نسّابه، نسب امامزاده ابراهیم را به حسین بن احمد منقذى مىرساند. از آن جایى که او این شجرهنامه را از ابوطالب مروزى گرفته است، قول اوّل صحیحتر به نظر مىرسد.
- ۱۱۳۲
- ادامه مطلب