- پنجشنبه ۱۷ مهر ۹۳
مدفون در این امامزاده را «یوسف» از نوادگان محسن فرزند امام موسى کاظم (ع) مىدانند. همچنان که بیان شد، علماى انساب و تواریخ، چنین فرزندى یعنى «محسن» براى آن حضرت قایل نشدهاند. و به تبع آن «یوسف» را نمىتوان از نوادگان «محسن بن موسى کاظم (ع)» به شمار آورد.
این آرامگاه، در دهکدة «کلیک» ـ یکى از دهکدههاى کمررود نور ـ واقع شده و شامل بقعه و مسجد است. بناى بقعه، عبارت از یک چهارضلعى است که پوشش زیرین آن به صورت گنبد «عرقچینى» بلندى است. وسط گنبد از کف اصلى بنا در حدود پانزده متر ارتفاع دارد و ظاهراً بلندترین بناى مذهبى کوهستان نور است. در نماى خارج بر روى هر ضلع، سه طاقنما با قوس هلالى دیده مىشود. پوشش خارجى بنا به صورت هرمىشکل حلب پوش است. در این بنا، دو در چوبىِ کندهکارى شده و کتیبهدار وجود دارد که یکى به بقعه و دیگرى به مسجد راه مىیابد. ورودى بقعه، درى دو لنگه است که هر لنگة آن به پنج قسمت تقسیم شده است: سه قاب مستطیل کتیبهدار و دو قاب بزرگ، هر یک با ترنجى تزئینى که در میان آنهاست. در اطراف قابهاى پنجگانه، حاشیة تزیینى کندهکارى شدهاى قرار دارد. نوشتة داخل قابها، ابیاتى از سرودههاى «ابن یمین فریومدى» است. تاریخ ساخت در، چنین است: «فى سلخ رمضان المبارک سنة تسعمائة» (900 هـ . ق). در قسمت بالاى چارچوب، یک قاب مستطیل بزرگ به عرض تمامى در کندهکارى شده و بر فراز آن نیز خورشیدى مانند مشبکى، با قوس هلالى قرار دارد که جلوة بیشترى به این ورودى بخشیده است. در واقع، میان بقعه و مسجد نیز درى با قابهاى کتیبهدار و حاشیههاى تزیینى با نگارههاى گیاهى و «اسلیمى» است. از تاریخ این در، دو عدد «... اثنى... تسعمائة» خوانده مىشود.
بناى بقعه با سنگ و ملاط گچ ساخته شده است و نسب امامزاده را به گفتة مؤلف کتاب از آستارا تا استرآباد، چنین مىدانند: امامزاده یوسف بن یعقوب بن محسن بن امام موسى الکاظم (ع).
- ۱۵۸۲
- ادامه مطلب