- پنجشنبه ۱۷ مهر ۹۳
این بقعه در 79 کیلومترى شرق قم در روستاى کیاب از دهستان دستجرد بخش خلجستان واقع شده و به امامزاده علمدار نیز معروف است.
بنا به صورت مضلع مشابه برجى است که از تخت سنگهاى کشیده و کم عرض با ملاط گچ ساخته شده است. قاعده گنبد از خارج چهارضلعى است که زوایاى آن را برجى و قوسى ساختهاند و گنبد آن نیز از تخته سنگهاى بلند و باریکى است که روى آن را در گذشته با کاهگل پوشانده بودند.
هیئت ساختمان از داخل، چهار ضلعى مساوى به دهانه چهار و ارتفاع هشت متر و پوشش آن عرقچینى ساده است و تمام جدار آن سفیدکارى بوده است. در جبهه شرقى و شمالى بقعه، دو در دیده مىشود که جلوى هر یک، ایوانى ساخته شده است. در حال حاضر، ایوان شمالى بنا تخریب شده و ایوان شرقى از یادگارهاى عصر قاجار است و به طول پنج و عرض چهار و ارتفاع 5/5 متر میباشد که داراى مقرنسکارى زیبایى است و سراسر با سنگ لاشه ساخته شده است. به اندازه سه متر از پیرامون صحن بقعه را با سنگ مارون مفروش نمودهاند تا از خرابى مصون ماند.
در ایوان شمالى، تابلویى بر روى سنگ مرمر سیاه، متن ذیل نوشته شده است: «این بقعه مبارکه به همّت آقایان حاج
علیرضا خوشرو فرزند شادروان حاج على اکبر و حاج یوسف
على محمّدى در سنه 1381 هـ . ش مرمّت و بازسازى گردید. رحمت خداوند بر آنان باد».
اتاق مرقد به ابعاد 6×6 متر است و قطر دیوارهاى آن حدود دو متر مىباشد و سراسر با سنگ لاشه ساخته شده و در سالیان اخیر به همّت میراث فرهنگى استان مرمّت شده است. چهار زاویة اتاق با ایجاد چهار گوشواره به دایره تبدیل شده و در نتیجه گنبد عرقچینى بنا بر آن استوار گشته است.
کف و یک متر از دیوار اتاق مرقد با کاشىهاى زیبای مرمرى تزیین شده است. در وسط اتاق، صورت قبرى است که به اندازه 20/1 متر از کف بقعه ارتفاع دارد و بر روى آن متن ذیل نوشته شده است: «مرقد مطهّر و منوّر آقا علمدار امیر صالح بن محمّد بن ابراهیم بن مالک اشتر نخعى بتاریخ نیمه قرن دوّم هجرى».
این بقعه در گذشته مورد دستبرد سارقان قرار گرفته و
اخیراً بازسازى شده است. زمین زیارتگاه حدود 2000 متر مربّع است و در شمال شرق آن قناتى جارى است. در صحن بقعه درختان گردو و بادام کوهى به فراوان دیده مىشود که منظره زیبایى را به وجود آورده است.
این بقعه به شماره 10563 و در تاریخ 2/8/1382 به ثبت آثار ملّی و تاریخى رسیده است.
مرحوم عبّاس فیض طبق اظهارات اهالى محل مىنویسد: «مدفون در این مقبره امیر صالح بن محمّد بن ابراهیم بن مالک اشتر نخعى است که در سپاه زید بن على بن الحسین علمدار بوده و پس از آنکه زید شهید گشت و یارانش متوارى شدند، نامبرده از کوفه به سوى ایران فرار کرد، در این نقطه کوهستانى و دور افتاده، اقامت گزید و به کار زراعت اشتغال مىورزد و این چشمه را آب دار میکند و در کنار آن منزل مىگزیند و در نیمه اوّل قرن دوّم وفات مییابد و در اطاق مسکونیش مدفون مىگردد».
- ۱۵۷۲
- ادامه مطلب