مزارات ایران و جهان اسلام

سایت علمی پژوهشی زیارتگاه های ایران جهان اسلام (امامزاده ، بقعه، آرامگاه، مقبره، مزار، گنبد، تربت، مشهد، قدمگاه، مقام، زیارت، معرفی عالمان انساب، کتابشناسی مزارات و زیارت و انساب

مسجد اعظم‏ ـ حرم حضرت معصومه

مسجد اعظم قم در کنار آستانه حضرت معصومه … و در سمت غرب آن قرار دارد. این مسجد به سعى و اهتمام حضرت آیت اللَّه العظمى بروجردى  توسّط استاد «حسین بن محمّد معمار» معروف به «لرزاده» بنا شد و کلنگ اوّل آن در روز یازدهم ذیقعده سال 1373 هـ . ق (مصادف با روز میلاد حضرت على بن موسى الرضا ‰ ) به دست تواناى آن عالم ربّانى زده شد. مرقد آیت اللَّه بروجردى  در همین مکان قرار دارد.

این مسجد که به دلیل عظمت و بزرگى، مسجد اعظم نام گرفته از جمله مساجد سه ایوانى است. این مسجد عظیم مشتمل بر یک مقصورة وسیع، گنبدِ مرتفع، ایوان معظّم، دو گوشواره، چهل‌ستون، کتابخانه جامع و سایر بیوتات است. در بناى این مسجد تلفیقى از سبک قدیم با اسلوب ساختمانى جدید به کار رفته و مقصوره و گنبد و گلدسته‏ها به سبک باستانى و سبک کنونى، ولى چهل ستون‏ها با نقشه روز بنا شده است.

مقصورة این مسجد که از نظر وسعت و زینت در عالم اسلام کم نظیر و حتى بى‌نظیر است، تمامى آراسته به کاشى‌کارى معرّق بالاى ازاره مرمرى است.

معمار مسجد براى استحکام گنبد، استخوان بندى و اسکلت آن را با مفتول به پا داشت و در سربند مفاصل آن با اکسیژن جوشکارى به عمل آورد و سپس از هر طرف، این اسکلت فلزى را با آجر پوشاند. به این ترتیب طرفین آن از داخل و خارج، جدارى به قطر 14 آجر، هر طرف هفت ردیف با ملاتى که متشکل از سیمان، آهک و ماسه بود، پوشانده شد. از این رو عمر این مسجد را تا هزار سال پیش بینى نموده‏اند.

قاعدة گنبد از خارج و داخل چهار ضلعى متساوى به دهانه 19 و ارتفاع 24 متر با تزیینات متنوع مرمرى و کاشى‌کارى است که در چهار گوشه آن نیم طاقى بالا آورده شده و صورت مربع را با نقشه یزدى سازى به شکل فلکه‏اى در آورده‏اند و نیز پاطاق پوشش عرقچینى آن را بالا برده‏اند.

در ضلع جنوبى این مقصوره محرابى مجلّل و پنج ترکى وجود دارد که دهانة آن سه و ارتفاع آن پنج متر است. این محراب با ازارة مرمرى و بدنه و جرزهاى کاشى‌کارى معرّق تزیین شده است.

پوشش مقرّنس خوش قطارى در سه ردیف از کاشى‏هاى شفاف خوش رنگ و لعابى است که در سینه آن ترنجى نمودار و در میانه به خط ثلث طلایى کلمه مبارک «اللَّه» خوانده مى‏شود. گنبد و بقعه اجزاى مسجد نیز مملو از هنر معمارى و تزیینات فراوان است.

شبستان گنبد دار مسجد که سراسر مزیّن به کاشى‏هاى معرّق است، در ضلع جنوبى صحن قرار دارد و از طریق مسیرهاى جانبى به دو شبستان ستون دار شرق و غرب مرتبط است.

مجموعة مسجد اعظم از سمت شرق با مسجد بالاسر و صحن عتیق حرم حضرت معصومه‏ … و از غرب به خیابان ساحلى رودخانه و از جنوب به خیابان موزه مرتبط است.

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
موضوعات
سایت علمی پژوهشی زیارتگاه های جهان اسلام (معرفی بیش از چهل هزار زیارتگاه)

طراح وبلاگ: سید محمد علوی زاده