- پنجشنبه ۲۲ خرداد ۹۳
هستة مرکزی بناب به اندازة 5/7 × 25/7 متر و ضخامت پیهای آن 10/1 و در یک قسمت دو متر است که بر روی آن گنبد عظیم بنا به قطر هشت و ارتفاع حدود نوزده متر قرار دارد. این گنبد به شکل شلجمی و به صورت سه پوش است و تمام جدار داخلی آن آئینه کاری شده و نمای خارجی آن به شکل باشکوهی کاشیکاری شده است. در ساقه سه متری گنبد پس از بسم الله، آیةالکرسی با خط خوش نستعلیق در زمینة آبی نوشته شده و پس از اتمام آن آمده: «همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی ایران به رهبری حضرت نایب الامام آیة الله العظمی الخمینی با نظارت آیة الله صدوقی و سرپرستی اوقاف یزد و هیأت امناء بناء گنبد به اتمام رسید. در شهر رجب 1399 ﻫ . ق مطابق با خرداد 1358 ﻫ .ش.»
در وسط بقعه و درست زیر گنبد، مرقد امامزاده قرار دارد که ضریح چوبی خوش ترکیب مشبّکی به ابعاد 2 × 3 در ارتفاع 20/2 سانتی متر از آن محافظت میکند و توسّط مرحومه فاطمه محمّدی به آستانه اهداء شده است. در بالای ضریح، سورة سبح اسمک الاعلی به شکل زیبایی طرّاحی و خطّاطی شده است.
تصویری از آرمگاه باشکوه امزاده سید فتح الدین p |
در شرق حرم، رواق بزرگی به ابعاد 7 × 20 متر قرار دارد که قبور جمع کثیری از مؤمنان در آن است. همچنین در غرب حرم، مسجد بزرگی به ابعاد 22 × 17 متر در دو طبقه تعبیه شده که بخشی از آن به ابعاد 4 × 12 متر متعلّق به خواهران است. در منتها الیه مسجد، چهار اتاق کوچک و بزرگ وجود دارد که قبور خانوادگی چند تن از بزرگان یزد است.
درب اصلی و ایوان باشکوه بقعه از جانب شمال است که در آن صحن بزرگ امامزاده به ابعاد 27×30 متر قرار دارد. در وسط حیاط دو درخت کاج و یک درخت دیگر مشاهده میشود. دور تا دور صحن را به صورت رواق ساخته و قبور جمع کثیری از مؤمنین در این فضاست که تصاویر آنها در دیوار نصب است.
دو تصویر از ایوان و گلدسته های زیبای امامزاده سید فتح الدین |
ایوان باشکوه بقعه به ارتفاع ده متر و در جانبین آن دو گلدسته بلند به ارتفاع 20 متر قرار دارد. در وسط این ایوان، درب اصلی بقعه است که مستقیماً به داخل حرم و ضریح باز میشود. در جانبین مناره، دو اتاق تعبیه نمودهاند که یکی به عنوان دفتر آستانه و آن دیگری نوارخانه است. سراسر ایوان و گلدسته و همه جدار خارجی ایوان بقعه، با کاشیهای گرهای به رنگ فیروزه و با استفاده از آیات قرآنی و اسماء جلاله و مقرنس کاریهای خیره کننده، شکوه و عظمت بنا را دوچندان نموده است. خطّاطی آیات و کتیبهها توسّط استاد محمود شیرسلیمیان در فروردین سال 1364 مطابق با رجب سال 1405 ﻫ . ق انجام گرفته است.
کرامات زیادی به این امامزاده منسوب است و اشعار فراوانی در شأن و منقبت او سروده شده است که در اینجا به سروده آقای حسن ابویی متخلّص به سعید اشاره میشود.
غم ناگفتنی داری اگر در دل بیا اینجا |
بیاور با رجاء محض روی التجا اینجا |
در این بقعه جمع کثیری از علماء و فرهیختگان یزد مدفونند که من جمله آنها میتوان به آخوند ملّاحسن طالب یزدی و آقا شیخ حسن کرباسی و آقا شیخ محمّدعلی رحیمی نام برد.
نسب شریف
چنانچه پیشتر گفته شد، اهالی سیّد فتح الدّین را به چند نام و نسب میخوانند. برخی او را سیّد فتح، فتحالله و فتحالرضا و سیّد ابوالفتح از نوادگان امام موسی کاظمA و عدّهای دیگر از نوادگان امام جعفرصادقA منتسب دانستهاند. در اینکه از نوادگان امام هفتم در یزد به این اسامی کسی سکونت نداشته، شکی در آن نداریم. اما در میان سادات عریضی که بالغ بر ششصد سال زعامت و سروری و نقابت سادات و قضاوت یزد را بعهده داشتهاند افرادی به این نام یافت میشود که در اینجا به اسامی آنان اشاره میگردد.
1ـ سیّد ابوالفتح بن احمد بن علی بن احمد بن محمّد بن عیسی بن علی بن حسن بن محمّد بن علی العریضی بن امام جعفر صادقA.[2]
1-
تصویری از ضریح مطهر امامزاده سید فتح الدینp |
تصویری از کاشیکاریهای گنبد با شکوه امامزاده سید فتح الدینp |
2- سیّد ابوالفتح عریضی بن احمد بن محمّد بن حسن بن موسی بن عیسی بن محمّد بن علی العریضی.[3]
3- سیّد ابوالفتوح محمّد بن المرتضی أبی اسماعیل بن اسماعیل بن محمّد بن علی بن علی بن عیسی بن محمّد بن محسن بن محمّد بن عیسی بن محمّد بن علیالعریضی.[4]
4- سیّد فتح بن ناصر بن ابی منصور بن محمّدالمظفر بن محمّد ابیجعفر بن حسن بن ابی محمّد جعفر بن حسن بن علیالعریضی.[5]
5- سیّد جعفر ابیالفتح بن محمّدالمظفر بن محمّد بن حسن بن ابیمحمّد طهر بن جعفر بن حسن بن علیالعریضی.[6]
6- سیّد ابوالفتوح بن علی بن احمد بن عبیدالله بن محمّد ابیجعفر بن علی بن عبیدالله بن احمدالشعرانی بن علیالعریضی.[7]
7- سیّد ابوالفتح هادی محیالدّین بن علی عطاءالدّین بن محمّد رکنالدّین ابیالقاسم بن حسین علاءالدّین [ظهیر الدّین ] بن علی علاءالدّین بن فضلالله عزالدّین بن حسین بن علی بن احمد بن حسین بن محمّد ابیجعفر بن علی بن عبیدالله بن احمدالشعرانی بن علیالعریضی بن امام جعفر صادقA.[8]
تصویری از گنبد با شکوه امامزده سید فتح الدین p
پنج تن اولی به شهادت علمای انساب در اصفهان سکونت داشتهاند. سیّد
ابوالفتوح شماره شش و سیّد ابوالفتح هادی محی الدّین در شهر یزد سکونت داشته و از نوادگان سیّد ابوجعفر محمّد [امامزاده جعفر] یزد هستند. از آنجایی که این بنا در قرن هشتم ساخته شده و با توجه به این که خفته در این مزار به سیّد فتح الدّین شهرت دارد، بعید نیست که سیّد ابوالفتح هادی محیالدّین به تخفیف به سیّد فتحالدّین خوانده شده است. او از بزرگان سادات عریضی یزد بوده و تنها یک دختر داشته است. مؤلّف نزهةالعیون برای او شش بـرادر و خواهـر ذکر نموده که مادر همـهی آنها
دو تصویر از ایوان ،گنبد ، گلدسته با شکوه امامزاده سید فتح الدین p |
نمایی از آینه کاری های زیبای زیر گنبد |
دختر رضیالدّین طبیب بوده است.[9] نگارنده جزماً معتقد است که شخصیّت مدفون در این بقعه: سیّد ابوالفتح هادی محیالدّین حسینیعریضی است که به تخفیف سیّد فتحالدّین و به جهت آنکه دختر سیّد رضیالدّین طبیب مادر او بوده، به سیّد فتح الدّین رضا معروف شده است.
[1]- یادگارهای یزد 2: 331، تاریخ یزد (آیتی): 220، جامع مفیدی 3: 560، کتابچة موقوفات یزد: 39، دانشنامه مشاهیر یزد 1: 792.
[2]- المشجّر الکشّاف 1: 281.
[3]- المشجّر الکشّاف 1: 269.
[4]- المشجّر الکشّاف 1: 233
[5]- همان: 352.
[6]- همان: 350
[7]- نزهة العیون: 30.
[8]- نزهة العیون: 30.
[9]- نزهة العیون: 31.
- ۱۶۵۳
- ادامه مطلب