- چهارشنبه ۲۶ شهریور ۹۳
بقعة این امامزاده در کنار جادّة گناوه ـ دیلم و تقریباً در کنار بلوار امام حسین شهر گناوه و در محلّة تلِّ امامزاده واقع شده و به شاهزاده سلیمان مشهور است.
بناى امامزاده، عمارت مستطیل شکلى است که گنبد و محل قبر و رواقهاى متّصل بدان، در ضلع شرقى بقعه بنا شده است، به سبک معمول، در طرفین گنبد و محل مقبره، یک اتاق بزرگ شبستان مانند و چند اتاق دیگر واقع است که همگى جدید هستند و هیچ گونه تزییناتى ندارند. از داخل حیاط، پلّکانى به پاى قاعدة گنبد منتهى مىشود. گنبد داراى یک قاعدة مدوّر به شعاع تقریباً دو متر است و پنج مرتبه پلکانى و یک مرتبه کلاهک بالایى و یک برج سروک انتهایى دارد. ارتفاع گنبد از سطح بام و انتهای پلّکان تحتانى تا شروع مرتبه پلّکانى اوّل، 75/4 متر است و ارتفاع مرتبههاى پلّکانى گنبد، به تناسب و به ترتیب، از سطح قاعده روبه سروک، به تدریج تا ارتفاع پلّه آخر، 35/1 متر است.
گنبد سرپوش بر طبقات پلکانى، به صورت کثیر الاضلاع منظمى است که در نتیجه خود گنبد به صورت گنبد دوازده ترک جلوه مىکند.
کاشیکارى بدنه گنبد با اتصال کاشىهاى مستطیل شکل یکنواخت و با بندکشى بدنه گنبد با اتصال کاشىهاى مستطیل شکل یکنواخت و با بندکشى گچى صورت گرفته است و از لحاظ صنعت کاشى سازى و کاشیکارى نفاستى ندارد. ورود به داخل مقبره و شبستان، از سمت غرب و ضلع غربى حیاط صورت مىگیرد. چسبیده به درِ ورودى، طاقهایى از سنگ و گچ با پایههاى قطور و پوشش ضربى وجود دارد. دیوار شمالى و شرقى آن که اوّلى به حیاط و دوّمى به کوچه باز مىشود، با تعمیرات جدید، نوسازى شده است و قدمتى ندارد. دیوارهاى غربى و جنوبى آن، به ترتیب، قدیمىتر از یکدیگرند. در دیوار شمالى، روزنهاى به شکل مربّع مستطیل تعبیه شده که نور و روشنایى را به داخل بقعه مىفرستد.
به خوبى آشکار است که ساختمان موجود، از سه قسمت تشکیل شده است که مىتوان گنبد اصلى و فضاى تحتانى و پایههاى گنبد را قدیم و ممتاز دانست. قسمت دوّم، چهار طاقىهاى سنگی و گچى کوتاه متّصل به درِ ورودى شبستان است و قسمت سوّم، گوشواره انتهایى شرقى مقبره و چسبیده بدان است که از دو قسمت دیگر جدیدتر (معاصر) است. در گوشوارهها و اتاقهاى اطراف صحن نیز آثاری که نشان دهنده قدمت تاریخی آن باشد مشاهده نمیشود ولى چهار طاقىهاى متّصل به در ورودى در حیاط غربى را مىتوان بازمانده مدخل قدیم بنا دانست که بعدها و پس از ایجاد شبستان، براى سایه بان درِ ورودى حیاط غربى از آن استفاده کرده و به آن متّصل ساختهاند. محل قبر، دقیقاً وسط گنبد و در زیر سروک واقع شده است. قبر، سنگ سادهاى است که بر روى آن گچ کشیده شده و داراى یک صندوق چوبى کنده کارى است که بر سنگ مقبره
نهاده شده است. ساختمان صندوق و رنگ چوب مىنمایاند
که مربوط به دوران اخیر است و بیش از پنجاه سال قدمت ندارد.
بر روى صندوق، خطوط برجستهاى کنده شده و تاریخ خاصّی
ثبت نشده است.
اهالی محلّ معتقدند که مدفون در این بقعه، سلیمان بن على، از فرزندان حضرت زینالعابدین على بن حسین است.
این بنا در سالیان اخیر مرمّت و تعمیر و توسعه داده شده
و دارای امکانات مطلوبی چون؛ کتابخانه، پارکینگ، شبستان
و... است. گلزار شهدای بندر گناوه و قبرستان عمومی شهر
در کنار همین بقعه قرار دارد.
این بنا به شماره 2576 و در تاریخ 11/11/1378 به ثبت آثار ملّى و تاریخى رسیده است.
- ۲۷۱۲
- ادامه مطلب