- چهارشنبه ۲۶ شهریور ۹۳
بقعة این امامزاده در 19 کیلومترى شمال شهر سمنان و در روستاى زیارت مهدی شهر واقع شده است.
بناى بقعه شامل چند اتاق تودرتو، ایوان و صحن است. براى رسیدن به اتاق حرم باید از راهروى طولانى و باریک عبور کرد و پس از ورود به اتاق جلویى و گذشتن از یک در کنده کارى شده به فضاى داخل بقعه راه یافت. راهروى مذکور داراى شش چشمه بزرگ و دو سکوى طویل درطرفین مىباشد که قبر بزرگان محل است. این راهرو به وسیله راهرو دیگر، که در منتهى الیه سمت چپ آن قرار دارد، به اتاق جنب حرم متّصل مىشود. فضاى داخل دو راهروى فوق الذکر را با گچ سفید کردهاند و فاقد هر گونه تزیینى است. اتاق جنب حرم مربّع شکل به ضلع 75/4 متر است.
در ضخامت دو دیوار شرقى و غربى دو راهرو به عرض درهاى بقعه به وجود آمده است و درهاى مزبور به نماى داخلى اتاق باز مىشود. در بین اضلاع شمالى و جنوبى دو طاق نماى بزرگ بر پا شده که داراى گچبرىهاى جالب و رنگین است. بر قسمت فوقانى اتاق، چهار فیل پوش به وجود آمده که به کمک طاق نماها، اضلاع ساقه گنبد را مىسازد. بر نماى داخلى گنبد و اطراف آن، گچبرى و نقّاشىهاى ارزنده جلب توجّه مىنماید. این اتاق به وسیله یک درِ چوبی و کندهکارى شده زیبا به حرم یا قسمت اصلى بقعه راه مىیابد. بر لنگه چپ درِ عبارتى به خط ثلث برجسته نوشته شده که خواندن آن بسیار مشکل است. زیر عبارت فوق کلمه 3 ـ 3 دیده مىشود که عدد میانى آن کنده و ناپیداست، ولى به هر صورت مىتوان گفت که: این در از نفایس قرن چهارم هجرى مىباشد.
اتاق حرم، محوّطة چهارگوش متساوى الاضلاعى به طول و عرض 540/5 متر است که گنبد اصلى بقعه بر روى چهار فیل پوش و چهار طاقنمای آن قرار دارد.
در وسط حرم سکوى بزرگى به طول 10/3 و عرض 90/1 متر ساخته شده که در آن چند صورت قبر به چشم مىخورد. ضریح چوبی و مشبّک به طول 10/3 و عرض 50/1 و ارتفاع 90/1 متر است و بر روى قبر گچى و در کنار دیوار غربى بقعه قرار دارد. اضلاع چهارگانه حرم را به وسیله پارچههاى رنگارنگ و عکسهاى و شمایل زینت داده است. در وسط طاق نماهاى دو اتاق مزبور پنجرههایى تعبیه شده که نور داخل بقعه را تأمین مىکند.
ایوان امامزاده رو به مغرب و مشرف به صحن وسیعى واقع شده و بیش از 5 متر ارتفاع دارد. صحن بزرگ آن تقریباً مربّع شکل و داراى چند درخت توت کهنسال مىباشد. ضلع شرقى صحن داراى هفت طاقنما است و در ضلع غربى آن یک سالن بزرگ و جدید، احداث شده است. گنبد اصلى بقعه، داراى ساقهاى ده ضلعى (به ضلع 65/1 متر به ارتفاع 40/2 متر) است که از آجر ساخته شده، در وسط اضلاع دهگانه طاق نماهایى بر پا گشته است. حدّ فاصل کاسه گنبد و ساقه را دو ردیف قطار بندى آجرى نامنظّم زینت مىدهد.
گنبد مخروطى امامزاده داراى پوشش گچى و سفید مىباشد که در میان آنها کلافهاى چوبى قطورى براى استحکام بیشتر آن کار گرفتهاند. گنبد اتاق مجاور حرم نیز داراى ساقهاى استوانهاى شکل به ارتفاع یک متر و کاسه تخم مرغى شکل نامنظّم است که سطح خارجى آن را با گچ سفید کردهاند. ارتفاع گنبد بزرگ از بام تقریباً پنج متر و بلندى گنبد کوچک تقریباً چهار متر است که فاقد هر گونه تزیینى مىباشد.
به اعتقاد اهالى شهمیرزاد و سنگسر (مهدیشهر)، امامزاده ابوالقاسم از فرزندان امام هفتم (مىباشد. متأسّفانه تا کنون مدرکى که این ادّعا را ثابت کند به دست نیامده است. بقعه داراى رقبات و موقوفه مىباشد.
این بنا به شماره 3548 و در تاریخ 12/25/1379 به ثبت آثار ملّى و تاریخی رسیده است.
- ۱۶۰۵
- ادامه مطلب