- چهارشنبه ۲۶ شهریور ۹۳
بقعة این امامزاده در 30 کیلومترى شهر گرمسار و در میان روستاى امامزاده ذوالفقار واقع شده است و از شمال به آرادان و از جنوب به یاترى علیا، از مشرق به پاده و از مغرب به روستاى عدل آباد متّصل است. از نسب و شجره نامه مدفونین آرامگاه اطّلاع دقیقى در دست نیست. لکن بر اساس سنگ نوشتهاى که در جنب درِ ورودى ایوان جنوبى به ابعاد 60×30 بر روى دیوار وجود دارد، مدفونین بقعه را سه نفر به نامهاى شاهزاده ذوالفقار، شاهزاده جمشید و شاهزاده کنعان معرّفى نمودهاند که طبق اظهار معمّرین محل منتسب به فرزندان امام جعفر صادق مىباشد. متن سنگ نبشته به شرح زیر است:
«آیند دسـته دسـته جــوانان لافتى
خونین کفن چه لاله به دریاى کبریا
در جستجوى بانى این ظلم غم فزا
جمعى که زد بهم صف شان شور کربلا
در حشر صف زنان صف محشر بهم زنند
توفیق رفیق عزّت شعار قنبر گردید
بنابر مذکور روضه شاهزاده ذوالفقار و شاهزاده جمشید و شاهزاده کنعان را گذراند».
«عمل عبّاس 1248 قمرى»
همچنین اشعارى در مدح اهل بیت در حاشیة سنگ نوشته شده که به درستى مشخص نیست.
بنا به اظهار کارشناس میراث فرهنگى قدمت بناى زیارتگاه به اوایل دورة قاجاریّه مىرسد. بناى بقعه متبرکه شامل گنبد، ایوان و حرم است که تمامى آن از آجر و خشت و گل ساخته شده و داراى گنبد مخروطى شکل مىباشد که بر روى چهار فیلپوش بنا شده و روى آن با رنگ سبز، نقّاشى شده است.
در زیر گنبد اتاق مربّع شکلى وجود دارد که کاملا سفید کارى شده و با پارچههاى الوان سکوى گچى که به ابعاد 3×6/2 و ارتفاع 70 سانتى متر است پوشش یافته است.
ساختمان بقعه داراى دو ایوان شمالى و جنوب است. ایوان جنوبى به عرض 4/5 متر و به عمق 1/5 متر و ارتفاع 3/5 متر است. در دو طرف داخل هشتى ایوان، سه طاقنما کوچک قرینه هم وجود دارد و در مقابل مدخل ایوان یک درِ آهنى به ابعاد 60/1×85 سانتى متر نصب شده است که پس از عبور از پیش فضاى حرم که داراى ابعاد 10/3×75/6 متر با قوسهاى هلال و کاملا سفید کارى شده و گذشتن از یک درِ چوبى به حرم متّصل مىشود.
درِ ایوان رو به جنوب باز مىشود و در زمان فتحعلى شاه قاجار ساخته شده است. در ضلع جنوب شرقى بقعه، مسجد بزرگى در سالهاى اخیر ساخته شده است. مساحت بقعه 100 متر مربّع و زیر بناى فعلى ساختمان حدود 400 متر مربّع و مساحت کل زمین حدود 5/1 هکتار است.
بقعه فاقد هرگونه تزیینات و کاشیکارى است. ایوان شمالى سه قسمتى و ترکیب آن شبیه ایوان جنوبى است که دهنه آن داراى ابعاد 20/3 و عمق 60/5 متر مىباشد. مقابل ایوان شمالى، ساختمان مخروبهاى وجود دارد که بنا به اظهار اهالى قبلا تکیهاى بوده که در آن مراسم تعزیه دارى در ایّام محرم برگزار مىشده است. در جوار بقعه، مقابل ایوان شمالى، قبور تعدادى از مؤمنین و چند شهید روستا مشاهده مىشود. امامزاده فاقد در آمد است و تعمرات مختصر آن از محل در آمد حاصله از ایجاد اراضى مزروعى موقوفه متعلّق به میرزا کاظم سمنانى تأمین مىشود.
این بنا به شماره 20243 و در تاریخ 27/8/1386 به ثبت آثار ملّى و تاریخی رسیده است.
- ۲۴۲۳
- ادامه مطلب