- پنجشنبه ۲۷ شهریور ۹۳
از بناهاى تاریخى دامغان برج مشهور چهل دختران است که در صحن امامزاده جعفر واقع شده و با بناى خانقاه یا قبر شاهرخ و خود امامزاده، مجموعه جالبى را تشکیل مىدهند. طرح داخل و خارج برج، دایرهاى شکل به قطر خارجى 80/7 و قطر داخلى 45/5 متر است. بدنه برج تا محل شروع قرنیس، از دو بخش متفاوت تشکیل یافته است؛ بخش پائین که حدود دو سوّم ارتفاع تمامى بدنه را فراگرفته، با آجرکارى ساده پوشش یافته است؛ و بخش دوّم با دو نوار تزئینى در مایه نگارههاى هندسى در پائین و بالا و کتیبه پهن تسمهاى کوفى تزئینى در میان آن مشخص مى شود.
دو نوار پائین و بالاى کتیبه، از ترکیب هنرمندانه دو نگارگر کهن ایرانى که به اعتبارى مىتوان آنها را نشانه خورشید دانست، به وجود آمدهاند. قرنیس برج با ظرافتى کم نظیر و به کمک آجرهاى تراش، رج به رج از بدنه برج پیش نشسته و نظیر آنچه که در برخى از منارهها شاهد آنیم، نعلبکى گونهاى را در فاصله میان بدنه و گنبد به وجود آورده است. حروف کتیبه کوفى این برج داراى ساقههاى بسیار کشیده است که در انتها به یک نگاره برگ خرماى سه برگى ختم مىشوند. این کتیبه که آسیب فراوان دیده است بدین صورت قرائت شده است: «بسم الله الرحمن الرحیم امر ببناء هذه القبة الامیر الجلیل ابو شجاع اصفار بکى پیر اصفهان رضى الله عنه و ذنوبه مسقعداً انومه تربه له ولاولاده غفرالله لهم و الغه بنبیّنا محمّد صلى الله و علیه فى سنة ست و اربعین و اربعمان» (446 ق.)
کتیبة دور قوس ورودى بنا نیز از نظر شیوة نگارش، با کتیبة بدنه صرف نظر از برخى تفاوتها همانند است و در آن نام ابوشجاع خوانده مىشود. ارتفاع کل برج حدود 80/14 متر است که قابل مقایسه با بناهاى پیرعلمدار دامغان، رسکت و لاجیم مازندران است. در داخل گنبد، قبرى ساده است که با بناى فوق تناسبى ندارد.
این بنا به شماره 83 و درتاریخ 15/10/1310 در فهرست آثار ملّی و تاریخى به ثبت رسیده است.
- ۱۷۶۹
- ادامه مطلب