- پنجشنبه ۲۷ شهریور ۹۳
این بقعه در جنوب میدان شهید آیة اللَّه دکتر بهشتى و ابتداى خیابان شیخ علاء الدوله سمنانى در محلّه لتیبار شهر سمنان واقع شده است. بناى بقعه شامل اتاق بزرگ مربّع شکلى است که به وسلیه دو در بزرگ چوبی به بیرون راه مىیابد. یکى از این دو به میدان و در شرقى آن رو به خیابان واقع است. در چهار گوشه حرم، چهار فیلپوش کوچک و ظریف به وجود آمده که به کمک طاقنماها و پا باریکها، گنبد کوتاه بدون ساقه آن را برپا داشته اند. بر بالاى دو سردر شمالى و شرقى، تزیینات بسیار زیبایى از آجر به صورت ستارههاى ششپر متشکل از لوزىهاى به هم چسبیده دیده مىشود. بر بالاى این تزیینات، یک ردیف قطار بندى آجرى و بر قسمت فوقانى قطاربندى، تزیینات جالب آجرى دیگرى به چشم مى خورد.
در طرفین دو در ورودى، دو ستون مدور از آجر قرمز ساخته شده که بالاى آن، دنباله تزیینات سردر وجود دارد. ستون دیگرى از آجر معمولى به طور ایستاده در گوشه نبش بنا ایجاد گردیده است. نماى خارجى گنبد با اندود کاهگل پوشیده شده و به صورت یک برآمدگى کوتاه دیده مىشود. در کتاب سلاله پاکان، بقاع متبرکه استان سمنان گزارشى جالبى از مدفونین این بقعه و وضعیّت معمارى آن به دست مىدهد که به شرح ذیل است:
«گویند در زمان خلافت مأمون یکى از سادات علوى، مورد تعقیب عمال بنى عبّاس قرار مىگیرد. وى از ترس جان خود به سمنان فرار مىکند و در سمنان نیز چون مأمورین خلیفه را در تعقیب خود مىبیند از یک بیراهه راه خود را به طرف شمال سمنان ادامه مىدهد و به روستاى درجزین مىرسد و وارد یکى از باغهاى خارج روستاى درجزین که عدّهاى از کشاورزان مشغول زراعت بودند به آنان پناه مىبرد و داستان تعقیب خود را از طرف عمّال بنى عبّاس شرح مىدهد.
چون اهالى درجزین شیعه اثنى عشرى بودهاند، لذا مقدمش را گرامى داشته و از آنجایى که هر لحظه انتظار آمدن مأمورین جهت دستگیرى وى وجود داشت، بنابراین براى نجات وى فکرى اندیشیده و او را در بین خود با لباس دهقانان ملبّس نموده و جاى مىدهند. وقتى عمّال بنى عبّاس از راه مىرسند و به تحقیق و تفحص مىپردازند کشاورزان از وجود چنین شخصى اظهار بى اطّلاعى نموده و از معرّفى وى خوددارى مىکنند تا سرانجام سربازان خلیفه همه آنان را که جمعاً 40 نفر بودهاند به طرز فجیعى به قتل رسانده و سر آنها را در رودخانه رودبار که از روستاى درجزین عبور مىکرده مىاندازند. در نتیجه 20 سر از چهل سر به آب داده شده و در محلّه جنبدان بدست مىآید و در محل سى سر فعلى دفن مىشود و 9 سر دیگر آنان نیز در محلّه ناسار (بازار بالا) بدست مىآید و یک سر دیگر در جریان آب ناپدید مىشود. در حال حاضر در روستاى درجزین محلّى به نام چهل تن وجود دارد که تا اندازهاى مؤیّد این مطالب مىباشد.
بناى بقعه شامل اتاق بزرگ مربّعى شکل به ضلع 5/5 متر است و در منتهى الیه ضلع جنوبى اتاق نماى دو قبر به ابعاد 55×30/1 و بلندى 15 سانتى متر و به فاصله 50 سانتى متر از یکدیگر در کنار هم به صورت متحدالشکل قرار گرفته و روى آن در سال 71 با سنگ گوهر ساده بازسازى شده و روى هر دو نماى قبر پارچهاى الوان و سبز رنگ پوشانده شده و روى قبر دو لاله شمعدان قدیمى و چند گلدان و گل مصنوعى به چشم مىخورد که در سال 85 نسبت به ساخت ضریح به شکل سه ضلعى فلزى مشبک با هزینهاى بالغ بر نود میلیون ریال ساخته و نصب شده است.
در ضلع غربى اتاق حرم قسمتى به عمق یک متر با یک درِ آلومینیومى از حرم مجزّا شده که فعلاً به صورت انبارى استفاده مىشود. اتاق حرم به وسیله دو درِ بزرگ آهنى سبز رنگى که در طرفین نصب شده و به بیرون راه دارد. درِ شمالى رو به میدان شهید آیت اللَّه بهشتى و درِ شرقى آن به طرف خیابان شیخ علاء الدوله باز مىشود. در چهار گوش حرم چهار فیل پوش کوچک و ظریف وجود دارد که به کمک طاقنماها و پاباریکها گنبد جدیدى ساخته و نماى خارجى آن به طرز زیبایى کاشیکارى شده است. اتاق حرم به اندازه حدود 5/1 متر از کف خیابان مجاور بلندتر است که به وسیله سه پله که با سنگ مفروش شده به خیابان متصل مىشود و در زیر آن زیرزمینى به اندازه اتاق فوقانى وجود دارد. مساحت بقعه 40 متر مربع مىباشد.
ازاره حرم تا ارتفاع 15/1 متر سنگ چینى شده و کف حرم با موزاییک مفروش است و چند قطعه فرش و قالى بر روى آن پهن شده است. حرم فاقد هر گونه تزیینات مىباشد. در سال 1370 تعمیراتى در این بقعه از قبیل پى بندى و تعمیرات اساسى آن و همچنین سیم کشى و رنگآمیزى و در سالهاى 75 ـ 76 کاشیکارى ایوان، گنبد و ساخت دو گلدسته در طرفین گنبد اقدام گردیده است.
- ۱۲۰۱
- ادامه مطلب