- پنجشنبه ۲۷ شهریور ۹۳
مشهور به «شاهزاده قاسم»، بقعه این امامزاده در شمال مسجد امام حسین علیهالسلام روستاى قلعه چه[1] (از دهستان سیوکانلو، بخش مرکزى)، و فاصله 80 مترى آن، در 11 کیلومترى شمال شرق شهر شیروان واقع شده است.
نایى ساده از خشت و گل که بام آن چوبى است و توسّط یک ستون چوبى نگهدارى مىشود. درِ آن از جانب جنوب باز مىشود و در وسط آن صورت قبرى است که به اندازه بیست سانتى متر از کف بقعه بالا آورده و روى آن پارچه سبز نهادهاند. مقابل درِ ورودى با استفاده از فضایى 2×2 متر ایوانى تعبیه نمودهاند. درِ بقعه چوبى و ارتفاع بنا نیز قریب به 3 متر است.
در تابلویى که بر دیوار بقعه نصب است، نام امامزاده قاسم و نام پدر وى را محمّد و از نوادگان امام حسن مجتبى علیهالسلاممعرّفى نموده است. اگر این ادّعا صحیح باشد باید گفت که در خراسان بزرگ دو امامزاده حسنى به نام قاسم بن محمّد از نوادگان امام حسن مجتبى علیهالسلامسکونت داشتهاند که نسب شریف آنان عبارتاند از؛
1 ـ محمّد بن قاسم بن حسین بن عیسى بن محمّد البطحانى بن قاسم بن حسن بن زید بن امام حسن علیهالسلام[2].
2 ـ ابو جعفر محمّد بن قاسم بن محمّد الادرع بن عبیداللّه الامیر بن عبداللّه بن حسن بن جعفر الخطیب بن حسن بن امام حسن علیهالسلام. وى در خراسان وفات یافت و نسلش در فرغانه، اخسیکت و خجند بودند.[3] قول دوّم به
جهت تصریح وفات او در خراسان بزرگ و نیز نزدیکى این منطقه با ترکمنستان و شهرهاى آن از اولویت بیشترى برخوردار است.
[1]- قلعه چه، به طول جغرافیایى َ 00 ْ 58 و عرض جغرافیایى َ 29 ْ 37 و در ارتفاع 1241 مترى از سطح دریا واقع شده و در حدود یک قرن سابقه تاریخى دارد. در موقعیّت طبیعى دشتى واقع شده و رودخانه اوغاز و قل جق از قسمتهاى شرق و 3 کیلومترى شمال غرب آبادى مىگذرد. کوه چاهک با ارتفاع 2380 متر در 500 مترى شرق و شمال شرق آبادى واقع شده است.
جمعیّت این روستا 107 خانوار که شامل 477 نفر است و از این تعداد 75% با سواد هستند. مشاغل عمده اهالى؛ زراعت، باغدارى، دامدارى و کارگرى است و محصولات عمده زراعى آنان؛ گندم و جو به صورت آبى و دیمى، و محصولات عمده، باغى آنان انگور است که با قنات و چشمه سیراب مىشوند. منابع آب آشامیدنى از چاه به صورت لوله کشى است و یک دستگاه آسیاب دیزل از جمله فعّالیّتهاى تولیدى آن است.
[2]. الفخرى: 139، المجدى: 25.
[3]. الفخرى: 123.
- ۱۰۸۴
- ادامه مطلب