- سه شنبه ۱ مهر ۹۳
بقعة باشکوه این امامزاده که به «گنبدتاج» مشهور است در خارج از روستای ابراهیم آباد رستاق، در 14 کیلومتری شمال غرب شهر اشکذر قرار دارد.
بقعه به صورت هشت ضلعی برج گونه است که هر یک از اضلاع آن چهار متر است. ارتفاع بقعه شش متر، و گنبدی عرقچینی به ارتفاع شش متر بر روی آن استوار است. ساقه مدور گنبد حدود دو متر است. تمام بنا با خشت و گل ساخته شده، و نوع ساختمان آن، بر قدمت آن دلالت دارد. ظن غالب در مقام مقایسه با ابنیه همتراز بر این است که قدمت آن قرن هشتم هجری به بعد باشد. دو در از جانب شمال و جنوب به بقعه راه دارد و در هر یک از اضلاع بقعه، پنجره کار گذاشتهاند. قطر دیوارهای بقعه حدود 20/1 سانتیمتر است که جهت استوارسازی گنبد مرتفع بنا ضروری به نظر میرسیده است. در زیر گنبد، صورت قبری قرار دارد که بدون هیچ تزیینی پارچههای سبز بر روی آن گذاردهاند.
این بنا تحت شماره 2535 و در تاریخ 15/9/1378 در فهرست آثار ملّی و تاریخی به ثبت رسیده است.
با وجود آنکه در کتاب یادگارهای یزد خفته در مزار، سیّد تاجالدّین معرّفی شده، در کتاب فرهنگ جغرافیایی به سیّد تاجالدّین محمّد خوانده شده است. این در حالی است که برخی از اهالی خفته در مزار را سیّد تاجالدّین مجتبی میدانند.
دربارة خفته در مزار نمیتوان به روشنی قضاوت کرد. زیرا در
میان ساداتی که به نام تاجالدّین در یزد و نواحی آن در قرن هفتم و هشتم هجری سکونت داشتهاند. اسامی سه تن در کتب انساب
ذکر شده که شرح حال و نسب شریف آنان در کتاب مزارات یزد بیان شده است.
در این کتاب به استناد کتب انساب شخص مدفون در این بقعه سیّد تاجالدّین مجتبی حسینی معرفی شده است. وی سیّدی، بسیار جلیلالقدر، عظیمالشأن و بزرگوار بود. او از سادات حسینی یزد است که با 13 واسطه به امام جعفر صادق نسب میرساند که شجرهنامه او از قرار ذیل است: سیّد تاجالدّین مجتبی بن محمّد بن محسن بن اسعد بن محمّد بن اسماعیلالقاضی ابیالعشایر بن محسنالرئیس (بیزد) بن علی ابیالحسنالرئیس (بیزد) بن محمّد أبیجعفر (مدفون بیزد) بن علی أبی الحسن بن عبیدالله ابیمحمّد بن احمد الشعرانی بن علیالعریضی بن امام جعفرصادق. مادرش سیّده عفیفه خاتون دختر ابوطالب شرفشا بن محمّد بن احمد بن عبدالله بن عبدالمطلب ابییعمر یزدی، از نقباء بزرگ یزد است. همسر او نیز عفیفه خاتون دختر مصطفی بن مرتضی بن محمّد بن زید بن ناصر بن حمزة ابیالقاسم بن عبیدالله بن محمّد ابیجعفر مدفون در یزد است که از این بانوی علویّه فرزندی به نام سیّد نظامالدّین حیدر به وجود آمده است. این خاندان شهرت بسزایی در یزد و نواحی آن داشتهاند و به زهد و تقوی آراسته بودند. وفات وی به احتمال قوی در انتهای قرن هفتم هجری بوده است.
- ۱۲۷۰
- ادامه مطلب