- چهارشنبه ۲۱ خرداد ۹۳
بنایی چهار ضلعی با گنبد مشبّک و خیشخانی زیباست که گنبد آن از نمونه های زیبای اینگونه گنبدهای مشبّک به شمار میرود و جلوهای خاص به بقعه بخشیده، هر چند در سالیان اخیر به طرز بدی مرمت شده است. کاربندیهای زیبا و هنرمندانة زیر گنبد از داخل بقعه، یکی از زیباترین نقش اندازیهای آجرکاری را عرضه میکند. تکرار همین کاربندی در اندازههای کوچکتر در زیر سقف خشیخان و ترکیب آن با مشبّکهای دور تا دور، بر جلوة فضای درونی این اثر که باید آن را از کارهای دوران قاجار دانست، افزوده است.
در این بقعه، دو سنگ قبر وجود دارد که مدفونان آنها، از خاندان سیّد نعمتالله ولی هستند. بر کنارة یکی از سنگ ها که به اندازه 58 ×170 سانتی متر است، دو بیت شعر با خط نستعلیق و ماده تاریخ نقر شده است:
میر عالی منزلت سیّد خلیل ناگهان زین عالم پرشین شد
هاتفی گفت از پی تاریخ او همنشین سیّد کونین شد (969)
اطراف سنگ، دوازده امام، و روی سنگ عبارت ذیل نقر است: «قال الله تبارک و تعالی و تقدّس جلّ جلاله؛ یبشّرهم ربهم برحمةُ منه و رضوان و جنّات لهم فیها نعیم مقیم خالدین فیها ابداً ان الله عنده اجر عظیم».
این سنگ از آنِ شاه خلیلالله ثالث، نواده شاه خلیلالله و پسر نظام الدّین ابوالحسن است.
بر بالای سرسنگ دوّم، عبارت: «وفات یافت خلفالساداتالعظام امیر نظامالدّین اسحاق بن عالیجناب سیادت پنا رفعت دستگاه امیر برهانالدّین خلیلالله بتاریخ شهر ربیعالاوّل سنة 963 ﻫ . ق» خوانده میشود.[1]
تصویری از بقعة سید خلیل الله
نخستین بار دکتر جواد نوربخش کرمانی، هویّت مدفونین درین بقعه را ثبت کرده و چنین نوشته است: «در همین اواخر مقبرة شاهزاده امیر نظام الدّین اسحاق پسر جناب شاه برهان الدّین خلیل الله ثانی که در تاریخ 963 هجری رحلت نموده.... در نزدیک دروازة مصلّای یزد پیدا شده و جمعی خیرخواهان، بقعهای بر آن ترتیب دادهاند.»[2]
شرح حال و نسب شریف این خانواده در قسمت آرامگاه شاه خلیل الله تفت اشاره شده به آنجا رجوع شود. این بنا به شمارة 1720 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
- ۱۹۳۴
- ادامه مطلب